Idag börjar Världsbokveckan, ett initiativ från Svenska Bokhandlareföreningen för att främja barns läsande. 560 klasser i mellanstadiet ges möjlighet att få hämta varsin boklåda med 18 olika barnbokstitlar hos bokhandlare runt om i landet.
Den riktade insatsen är ett samarbete mellan bokhandlare, förlag och författare som samverkar oavsett ägarförhållanden och grupperingar. Aktiviteten har skapats med syftet att främja barns läsande, och under de fem år som den funnits har totalt över 150 000 böcker delats ut som gåvor till klasserna. I boklådorna finns också inspirerande material om böckerna som skrivövningar, frågor för diskussioner i klasserna och lärarhandledningar.
En av de utvalda barnboksförfattarna som deltar är Ulla Nissen, boende i Täby utanför Stockholm.
– Det känns jättekul att få vara med och bidra. Jag själv började få fart på läsandet när jag gick på mellanstadiet och läsintresset har sedan dess utvecklats, berättar Ulla Nissen, författare till bland annat bokserien om ridskoletjejen Hilma, som ges ut av Hoi förlag.
Världsboksveckan blir i år delvis digital med anledning av pandemin. Med start den 23 april släpps filmer med författare och bokhandlare som riktar sig till barn, 9–12 år. Alla skolklasser som sett filmerna har därefter chansen att lägga vantarna på en Världsbokslåda som hämtas ut i bokhandeln när pandemiläget tillåter. För att ha en chans att få en boklåda ska klassen lösa en utmaning som släpps tillsammans med filmerna, därefter gäller först till kvarn. Filmerna kommer att finnas på Världsboksveckans hemsida och kommer även att skickas ut till skolor.