Royaltyn till förlagen från Storytel sjönk mellan Q4-2020 och Q1-2021 med 11 %. En säsongsvariation. Men nu höjer Storytel priset på familjeabonnemang.
Vi börjar med Storytels royaltynivå för Q1-2021 som nu meddelats förlagen. Den blev 4,05 kr per timme och för de förlag som har 50-50 innebär det 2,03 kr till förlaget att dela med författaren. Att jämföra med 2,29 kr per timme under Q4-2020.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Det här är dock en säsongsvariation (som du ser i diagrammet ovan). Även Q4-2019 låg på 2,29 kr och sjönk sedan till 2,11 kr i Q1-2020. Därefter ännu mer under sommarhalvåret till 2,00 kr för både Q2 och Q3 för att vända upp igen under Q4.
Höjer priset
Nu har Storytel höjt priserna på sina familjeabonnemang (som ju innebär att intäkten per kund minskat jämfört med vanliga premiumabonnemang). Men eftersom Storytel (till skillnad från sina konkurrenter) tillämpar revenue share (fördelning av intäkter) istället för en fast ersättning är en prishöjning positivt för förlag och författare.
Det finns många debattörer som tycker att det är skandal att man kan prenumerera på ljudböcker och eböcker och lyssna/läsa obegränsat. Köp tio böcker och betala för mindre än en bok, suckar några och tänker på folk som köper inbundet till fullpris och inte på bokrean. Eller de som köper inbundet på utgivningsdagen och inte pocket till kampanjpris.
Hade du betalat styckvis för Netflix?
Sesamy har satsat på att folk är trötta på abonnemang och vill köpa böcker styckvis. Branschen borde jubla, men de flesta är skeptiska.
Gör ett tankeexperiment. Har du Netflix? Om du haft det i flera år vet du förmodligen knappt vad du betalar i månaden längre. Men, låt oss säga att du istället skulle få betala per film eller tv-serie? Antingen per säsong eller per avsnitt.
Hur mycket skulle du då vara beredd att betala?
Låt oss ta ett populärt exempel. Familjen Bridgerton där första säsongen är baserad på första boken. TV-serien är 490 minuter lång, eller 8 timmar och 10 minuter. Ljudboken är 647 minuter, eller 10 timmar och 47 minuter.
På Adlibris kostar eboken 54 kr och ljudboken 68 kr. Den finns även som danskt band för 176 kr och pocket för 59 kr.
Hur mycket skulle du betala för att se första säsongen på Netflix? Skulle du betala 176 kr som för det danska bandet eller 54 kr som för eboken? Eller skulle du säga att, nej vänta resten av familjen är ju inte intresserad och om alla ska betala för sina tio filmer eller serier som vi ser i … veckan blir det över 500 kr. Det är för dyrt.
Film vs bok – en omöjlig jämförelse
Filmer är mycket dyrare att spela in än böcker är att skriva och ge ut. Men filmer har en global publik (första säsongen av serien Familjen Bridgerton sågs av över 80 miljoner hushåll första månaden men kostade 300-500 Mkr att spela in, beroende på källa).
Det finns alltså inget enkelt svar på frågan: hur mycket är kunden beredd att betala för en bok? För övrigt ämnet i förra veckans Analysbrev där vi tittade på det märkliga i hur mycket folk betalar för en kurs jämfört med vad de vill betala för en fackbok.
Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #296. Prenumerera gratis för att ha koll på bokbranschen.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!