Ska bokbranschen också kräva 0 procents moms?

Ska vi nöja oss med sex procents moms eller gå för noll som tidningsutgivarna? Bild: iStock.

Tidningsutgivarna föreslår i en debattartikel att momsen på tidningar sänks till 0 procent. Så borde inte det gälla även böcker?

Det tog flera års hård kamp för att få igenom sänkt moms även på digitala publikationer. En absurd situation där eböcker straffades med 25 % moms men samma bok tryckt på papper bara hade 6 %. Eller ännu mer absurt: samma digitala fil hade lägre moms på CD-skiva än distribuerad över internet.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Noll moms för digitala publikationer?

I en debattartikel skriver Tidningsutgivarna om att de “vill avveckla presstödet, statens driftsstöd till tidningarna. I stället vill vi se ett kvalificerat momsundantag. Och ett stöd riktat till det publicistiska demokratiuppdraget: en reducerad arbetsgivaravgift för journalister.”

Vidare skriver de att “ett nytt stödsystem [bör] vara plattformsneutralt, men måste ställa höga krav på frekvens, egenproducerat material och ‘god användarförankring’”.

Den nuvarande digitalmomsen omfattar alla digitala publikationer. Om tidningar ska momsbefrias uppstår genast en gränsdragningsproblematik mellan böcker och bokasin, mellan podcasts och ljudböcker. Ska ett reportage beskattas olika i tidning och bok?

Så det logiska är väl då att nollmoms omfattar även böcker, inte minst med tanke på behovet av ett utökat litteraturstöd och läsfrämjande?

Finansiering en stötesten

Tidningsutgivarna har en fördel, deras förslag ryms inom den nuvarande budgeten på 932 Mkr. Om bokbranschen skulle få nollmoms är det en kostnad (utebliven momsintäkt) för staten på ca 300 Mkr (grovt räknat på att försäljningen till privatpersoner är runt 5 miljarder kronor årligen).

För tidningsutgivarna landar en momssänkning direkt i deras fickor genom prenumerationsintäkterna – för inte inbillar vi oss sänkta priser? 

För bokförlagen däremot skulle momssänkningen landa i återförsäljarnas fickor eller möjligen i sänkta priser. Kanske skulle det även sippra ner till förlagen och i slutändan författarna.
 

Olika moms en avvikelse

Slutligen kan man välja att se det ur en helt annan vinkel, rent samhällsekonomiskt så är varje avvikande momssats merarbete och krångel. Att bara behöva ställa frågan vilken moms som gäller för en viss vara eller tjänst skulle ur ett redovisningsmässigt perspektiv kunna ses som onödigt arbete som bara leder till problem.

Så egentligen borde vi väl ha samma moms på både böcker och bokhyllor, ljudböcker och mobiltelefoner?

Även om det låter mer lockande med en ny momssänkning för bokbranschen.

Fotnot: Denna artikel är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #295 som kom ut idag. Missa inga nyheter, prenumerera kostnadsfritt idag!

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …