Hennes asiatiska nisch lönade sig. Juristen Christin Kashou tog hem segern i ”Sveriges mästerkock”.
– Det är helt sjukt och obegripligt, säger hon till TT.
Hon har hållit sig till det asiatiska köket ända från start – och det höll hela vägen. I kväll korades den 24-åriga juristen Christin Kashou till vinnare i TV4:s matlagningstävling ”Sveriges mästerkock”.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Det har inte sjunkit in riktigt än. Hela finalen är som en minneslucka. Det är så mycket känslor, man är så trött och vet inte vad man håller på med riktigt. Och så ropar de ens namn och känslorna väller upp, säger hon.
Bar med sig drömmen
Att stå sist kvar var en dröm som Kashou bar med sig ända sedan hon gick vidare från kvalet och blev en av de 13 deltagarna i årets tävling.
– Fast drömmen realiserades inte riktigt förrän jag hade kommit förbi milstolparna topp 13 och topp 5, då förstod jag att det här kunde gå riktigt bra om jag höll fokus och gjorde bra ifrån mig, säger hon.
Utöver prispengarna på 250 000 kronor får Christin Kashou ge ut sin egen kokbok. Det beskriver hon som ”en riktig milstolpe i livet” och berättar mer om boken, som även den får sydostasiatiskt tema.
– Dels tycker jag om det köket väldigt mycket, dels vet jag att många inte vågar sig på att laga det utan köper take away i stället. Boken är en förenkling av de asiatiska rätter jag tycker är väldigt goda, men också lite mer avancerade recept för den som är mer van i köket, säger hon.
Personlig utveckling
Att vara med i ”Sveriges mästerkock” var på ett sätt inte som Christin Kashou trodde: hon anade inte hur tärande inspelningen skulle vara.
– Jag förstod ju att man skulle bli filmad och att det var en intensiv inspelningstid, men jag förstod inte att det skulle ta på mig så mycket. Det är en stor press att alltid försöka vara sitt bästa jag i tv och konstant göra sitt bästa. Och man vet att hela Sverige tittar och jag har väldigt höga krav på mig själv, säger hon och fortsätter:
– Men framförallt har det varit en utvecklande matlagningsresa. Men jag har också utvecklats som person. Jag har fått bättre självförtroende och vet att jag kan göra bra ifrån mig om jag vill, säger hon.
Andrapristagaren Ayla Canpunar håller med:
– Det kan se enkelt ut när man sitter i soffan och tittar, men det är så mycket mer än att bara laga mat. Det är en sådan personlig utveckling – jag har utvecklats både som person och matlagare. Det här är det bästa beslut jag någonsin tagit, säger hon.
Text: Sara Haldert/TT
Christin Kashous kokbok
Mina asiatiska favoritrecept : vinnare av Sveriges mästerkock 2021
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2021-04-08
- ISBN: 9789178871889
Fakta: Vinnare av ”Sveriges mästerkock”
Christin Kashou, 24 år, jurist, Solna.
Tidigare vinnare:
Louise Johansson (2011), Sigrid Bárány (2012), Jennie Walldén (2013), Amir Kheirmand (2014), Sandra Mastio (2015), Catarina König (2016), Klara Lind (2017), Erik Hammar (2018), Gabriel Jonsson (2019), Sofia Henriksson (2020).
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!