Det är dags för årets Almapris – världens största litteraturpris för barn och unga. I år är 262 kandidater nominerade från sammanlagt 68 länder.
Blir det Roald Dahls hovillustratör Quentin Blake, en svensk författare som Ilon Wikland eller kanske en läsfrämjande organisation? På årets lista över nominerade till Almapriset finns 262 kandidater varav 69 är helt nya på listan. De är författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare som har föreslagits av olika internationella nomineringsorganisationer.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Kandidaterna kommer från hela världen, och i år återfinns också nominerade från länder som Afghanistan, Albanien, Dominikanska republiken, Mongoliet, Nigeria och Zimbabwe. Men det är Storbritannien som har flest namn på listan, 20 stycken. Näst flest har Sverige med 14 kandidater, däribland Pija Lindenbaum, Jakob Wegelius och Monika Zak.
Förra året gick priset till den sydkoreanska illustratören Baek Heena, som alltså fick fem miljoner kronor i prissumma. Heena gavs ut på Trasten i Sverige, ett av få förlag som har specialiserat sig på översatt barnlitteratur.
Text: Elin Swedenmark/TT
Fakta: Almapriset
Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.
Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.
Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.
Fakta: Almapristagare
De tio senaste årens Almapristagare:
2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien
2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika
2014 Barbro Lindgren, Sverige
2013 Isol, Argentina
2012 Guus Kuijer, Nederländerna
2011 Shaun Tan, Australien
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!