5 böcker med bipolärt tema – boktips av forskaren Linda P. Sturesson

Forskaren och författaren Linda P. Sturesson. Foto: Marcela Cubura

Den 30 mars är internationella bipolärdagen, och det uppmärksammar vi genom att låta forskaren Linda P. Sturesson tipsa om några böcker på tema bipolaritet.

Bipolär sjukdom hette förr manodepressivitet. Sjukdomen karakteriseras av skov av depressioner och manier. Internationella bipolärdagen infaller den 30 mars, och självklart finns det läsvärda böcker på temat.

Forskaren och författaren Linda P. Sturesson har gett ut romanen Diskvalificering av det positiva där huvudpersonen ofrivilligt blir diagnostiserad som bipolär och går med i en patientförening som anordnar en skrivkurs för personer med diagnoser.

Hon är etnolog och doktor i medicinsk vetenskap med inriktning mot pedagogik och forskar just nu om läkares kunskaps- och kompetensutveckling. Som erfaren och intresserad av psykisk ohälsa har hon läst dessa fem böcker där bipolariteten spelar huvudrollen eller en biroll.

Vansinnet. Mitt bipolära liv av Marya Hornbacher 

En bok som kan suga tag i sin läsare och hålla kvar hen från första till sista sidan. Marya är kort skrivet en jäkel på att skriva. När jag läser denna välskrivna bok som är hennes självbiografi känns det som att jag är där hon är, i samma rum och det som händer utspelar sig framför mina ögon. Texten gör att jag lider med henne under vissa perioder och att jag drar på munnen och skrattar i andra perioder. Det finns en klarsynthet och intelligens i det som skulle betraktas som galet för ogalna. Boken är underhållande och stundtals briljant.     

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein

Det är nästan oundvikligt att inte nämna Ann Heberleins ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”. Titeln är lika talande som innehållet och språket. Tydligt och konstaterande. Ibland korthugget. I texten framträder hennes destruktiva tankar som rationella. Bilden som framträder är inte alltid så smickrande och det vet hon om. Innehållet känns ocensurerat. Ändå skrev hon det.  

Mikael Persbrandt – Så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren

Boken handlar inte om den bipolära diagnosen utan om Mikael Persbrandt, men den kan ses som en beskrivning av hur bipolaritet kan komma till uttryck i en människas liv. Carl-Johan Vallgren är författaren och hans sätt att skriva får de tämligen många sidorna att kännas som få när han låter läsaren sjunka ner i någon annans avgrund. Vare sig man gillar eller ogillar Persbrandt, och oavsett om saker är överdrivna eller inte (vad vet jag), så är boken läsvärd.  

Gå i kras av Veronica Schelander  

I denna självbiografiska text berättar författaren om händelser i sitt liv som kan knytas an till den bipolära diagnosen. Det är en berättelse om en resa innan och efter den bipolära diagnosen. Den korta texten har drag av att vara terapeutisk. Intressant i avseendet att författaren tror på saker som jag inte gör. Det kan jag tycka vara utvecklande eftersom mina egna tankar kan kullkastas, justeras eller bara befästas.  

Med mitt liv i mina händer – att leva med bipolär sjukdom av Cecilia Asp

En självbiografi där författaren skriver om sitt liv, och någonstans i det livet, som är överfullt, kommer den bipolära diagnosen med i bilden. Alltid intressant att få en inblick i någon annans liv. Boken är en tillbakablick där nutida analyser av det som var eller hände smyger sig in. Författaren berättar vad som fungerar för henne, för att hålla sig i skick, vilket kanske kan vara bra när man befinner sig någonstans i början av diagnostisering och vill läsa om hur andra har haft det och har det. Mycket av det som beskrivs i boken kan säkert kännas igen även av andra. 

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,