HBO-serien Vikings går in på sin sista säsong. Men böcker om vikingar verkar fortfarande vara en het trend och några går precis som vikingarna utomlands.
Vikingatrenden har pågått i några år internationellt, exempelvis genom tv-serien Vikings på HBO där den sjätte och sista säsongen blev komplett strax före nyår. Netflix (!) ska ha beställt en spinoff-serie med titeln Vikings: Valhalla som började spelas in i oktober 2020.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Svensk vikingaflicka på export
Per Demervall och Patric Nyström har skapat serien om vikingaflickan Siri som förra året kom ut med två album (Kejsarens skatt och Mimers gåta) i Sverige (Stevali) och England. I höst kommer det första ut i Turkiet. Dessutom har danska förlaget Buster Nordic köpt rättigheterna för Danmark, Finland, Island och Norge.
– Att vikingaintresset ökar märker vi av. Även att det är en kvinnlig karaktär i vår berättelse, som visar på mod och handlingskraft verkar skapa nyfikenhet och läslust. Knud Pilegaard på Buster Nordic visade ett tidigt intresse för vår vikingaflicka. Han förmedlade en smittande entusiasm, en bra utgivningsplan och ett helhetstänk gällande den nordiska publiceringen som var svår att motstå, säger Per och Patric i ett pressmeddelande.
I höst kommer Siris tredje äventyr, Hövdingens fångar, på svenska.
Fler vikingaböcker under våren
Nu är det inte bara tecknade vikingar som seglar på vikingatrenden i den svenska bokutgivningen.
Den stereotypa beskrivningen av vikingen som ett hänsynslöst vilddjur föddes på 1800-talet och bilden står sig till mångt och mycket än idag (exempelvis i HBO-serien Vikings, menar en del kritiker). Men vad är egentligen sant om vikingen?
Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom har närmat sig ämnet genom breda studier i arkeologi och konst och slår i boken Vikingen : En historia om 1800-talets manlighet (Historiska Media) hål på myten om den fornnordiske krigaren.
Många fler vikingaböcker
Ännu fler vikingaböcker, några av alla dem som är utgivna senaste året:
- Vikingarnas historia av Dick Harrison
- Lätta fakta om vikingar av Stephanie Turnbull
- Vikingarna och oraklet av Malin Falch
- Vikingar i krig och fred : havets härskare av Kim Hjardar
- Vikingatidens härskare av Anna Lihammer
- Forntida kvinnor : jägare, vikingahustru, prästinna av Catharina Ingelman-Sundberg
- Min första bok om vikingar av Susanne Berger
Fotnot: Den här artikeln är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #291. Få koll på bokbranschen genom att prenumerera kostnadsfritt.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!