Helen Billinger debuterade hösten 2020 med den humoristiska feelgoodromanen Pensionat Vänner – En naken skåning på Nicole Publishing.
Helen Billinger är uppväxt i berättelsernas Värmland, född på dagen 100 år efter Fröding.
– Mamma kunde med sitt fotografiska minne berätta om allt hon hört redan som barn om vådliga skrönor om morfarsfar Starke Karl och hans väna hustru. Pappa berättade mer genom sånger, dikter och naturen, vilket gav ytterligare en dimension, säger hon.
Författardrömmar fanns tidigt, men föreföll så orealistiskt att det länge fick förbli just drömmar.
– Båda mina föräldrar kämpade sig till att kunna realisera sina drömmar, så kanske är det därför jag till slut tog itu med min egen.
Helen har främst arbetat som förskolechef och rektor, och har startat upp många nya verksamheter inom skola och förskola. Viljan och drivkraften att prestera, nå mål, skapa bra förutsättningar för medarbetare och bra verksamheter har under två perioder lett till utmattningssyndrom som tvingat henne att stanna upp.
Men inget ont som inte för något gott med sig, framhåller hon. Hon har hittat bra sätt att få återhämtning, och förutom familj och vänner har vandring, natur och skrivande blivit hennes medicin.
– Det har lett till att jag vandrat Camino de Santiago de Compostela några gånger, en enastående mindfulness jag varmt vill rekommendera. Tack vare det lugn min första Camino gav mig fick jag ro att sätta mig ner och skriva. Helt plötsligt öppnade sig ännu en ny värld, en värld där all stress rann av mig.
Debutromanen Pensionat Vänner – En naken skåning kom ut som ljudbok på Saga Egmont i september 2020 och som pappers- och ebok på Nicole Publishing i oktober.
– Skrivandet är min bästa form av mindfulness och återhämtning, därför har jag fortsatt att skriva, fast i ett lågt tempo. Det är väldigt viktigt för mig att det bara ska vara avstressande, en friskvårdsaktivitet och hälsosam hobby, det får aldrig bli en prestation, jag värderar min hälsa högt och vill aldrig mer hamna i stressrelaterad sjukdom, säger Helen.
Eftersom vandring och natur, i synnerhet Caminovandringar, har betytt så mycket för henne vill hon gärna få med det i sina böcker, likväl som andra må bra-aktiviteter.
[Book: ISBN hittades ej]– Jag skriver för att det är roligt och för att jag mår så bra av det. Skrivandet är mycket fritt och ostrukturerat, och jag vet ofta inte själv vad som ska hända i berättelsen, även om jag skriver stödord om ämnen eller detaljer jag önskar få med. Det passar mig utmärkt att mina fingrar och datorn ständigt överraskar mig. I redigeringen försöker jag sedan styra upp storyn, men ibland blir det en kamp mellan min vilja och karaktärernas, säger Helen.
Ambitionen är främst att läsaren ska få må bra och bli road. Samtidigt med önskan att det ska vara lättsamt, roligt och ge varma känslor att läsa böckerna hoppas Helen att de allvarligare delarna av texten ska väcka tankar eller dilemman där läsaren lockas att tänka längre än de ord som står skrivna. Boken vill visa att omaka människor kan skapa fina relationer.
– Förhoppningen är alltså att läsarna ska få några gapskratt, några tårar, många vackra bilder, varma känslor och dessutom nyväckta funderingar de bär med sig efter att de lagt boken ifrån sig.
Pensionat Vänner är en humoristisk feelgood som handlar om 55-åriga Lena som följer en dröm och startar ett pensionat. Boken innehåller humor, kärlek, tafatt uppvaktning, ordspråk, skrattyoga, gnäll, dagliga powerwalks, en elak skata, körsång, vackra gamla hus, fåniga rumsnamn, en blommande trädgård, fördomar, fantastiska konditorier, poliser och fina vänskaper.
– Jag har roat mig med att skriva in lite spöken, andlighet och flum. Där finns allvarligare delar som skilsmässoproblematik, ensamhetens dilemman och bantarnas kämpande. Några tokiga scener som ger gapskratt finns med, men det kanske allra viktigaste är att nämna Harriet, säger Helen.
Harriet Stråle är en mycket speciell, gränslös och excentrisk, men även varm 90-årig dam från Östermalm som äger huset Strålehof som sedan blir Pensionat Vänner. De flesta som recenserat och kommenterat boken har det gemensamt att de säger sig älska Harriet och att de vill flytta till Pensionat Vänner.
– Framträdande hoppas jag ska vara starka kvinnor (och män) som beskrivs utifrån sina egenskaper och förmågor, inte som objekt. Eftersom jag ogillar våld, skräck och objektifiering av kvinnor finns här inte ett enda skändat kvinnolik, säger Helen.
Om författaren
Helen Billinger bor och trivs gott på Värmdö, men hävdar med tesen ”Man kan ta värmlänningen ur Värmland, men inte Värmland ur värmlänningen” att hon (i hjärtat) är och förblir en värmlänning. Vid sidan av en lång och framgångsrik karriär som förskolechef och rektor är författandet en älskad hobby. Bokdebuten kom 2020 med Pensionat Vänner – En naken skåning. Nästa bok i serien, med arbetsnamnet Huset i gränden – En grinig stockholmare släpps på Modernista i sommar. Läs mer på www.helenbillinger.com eller Instagram helenbillinger_forfattare
[Book: ISBN hittades ej]