En författare och en forskare får Svenska Akademiens Bernadottestipendium 2021

Författare, översättaren och journalisten Cecilia Hansson. Foto Martin Vallin

Svenska Akademien har beslutat tilldela författaren Cecilia Hansson och språkvetaren Katrin Ahlgren Bernadottestipendiet för 2021. 

Från och med i år delar Svenska Akademien ut två priser inom ramen för Bernadottestipendiet som instiftades i samband med Hans Majestät Konungens 70-årsdag den 30 april 2016.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Det ena priset går till en författare som relativt nyligen debuterat, det andra omväxlande till förhållandevis nydisputerade litteraturforskare och språkforskare. Stipendiet utgörs av 120 000 kronor samt två veckors fri vistelse i Hvita villan på Öland. 

I år går stipendierna till författaren Cecilia Hansson och språkvetaren Katrin Ahlgren.

Cecilia Hansson är författare, översättare och journalist. Hon debuterade 2002 med diktsamlingen Revbensdagar, morgnar. Hennes senaste verk är intervjuboken Hopplöst men inte allvarligt – konst och politik i Centraleuropa (2017) och romanen Au pair (2019). I maj i år utkommer hon med romanen Snö och potatis

Fil.dr Katrin Ahlgren, född 1970, har en bred utbildning från flera svenska universitet. Hon har dessutom bedrivit studier, varit gästforskare och undervisat vid olika universitet i Frankrike och Spanien och är verksam som översättare av dramatik. Hon disputerade 2015 med doktorsavhandlingen Narrativa identiteter och levande metaforer i ett andraspråksperspektiv i ämnet utbildningsvetenskap med inriktning mot språk och språkutveckling vid Stockholms universitet. 

Stipendiet ingår i Bernadotteprogrammet, där Konstakademien, Musikaliska Akademien, Vitterhetsakademien, Svenska Akademien och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur inlett en långsiktig samverkan. Programmet har som syfte att erbjuda en fortbildningsform för yngre excellenser på väg att etablera sig som framstående utövare inom sina respektive områden.  

Övriga stipendier fördelas som följer:

Kungl. Akademien för de fria konsterna 
Ida-Johanna Lundqvist för sitt konstnärliga arbete inom projektet Allegoria kring den mänskliga kroppen, ritualer, språk, sjukvårdens historia och begravningsritualer och Hanna Zelleke Collin för sitt konstnärliga arbete Intuition och perception i teckning och måleri, grundat i teoretisk filosofi (120 000 kronor var ur Axel Hirschs donationsfond, ett års ateljévistelse samt en utställning vid Konstakademien). 

Kungl. Musikaliska Akademien 
Mårten Nehrfors-Hultén, Örebro, för projektet Från dynastisk världsbild till nationalism: Ideologiska förhandlingar i svensk musik under 1800-talet (100 000 kronor). 

Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur
Kaj Ahlsved, Jakobstad, Finland för projektet Idrottsföreningars sång- och musikkultur ur ett jämlikhets- och medborgarperspektiv och Michael Frost, Lewes, East Sussex, UK för projektet The Backgrounds and Early Careers of Swedish Bishops in the Late Middle Ages (125 000 kronor var). 

Kungl. Vitterhetsakademien
Annie Burman, Uppsala, för projektet Uppsalas Etruskiska Samlingar: Avklappningar i O.A. Danielssons arkiv. Petra Dotlačilová, Stockholm, för projektet Effigies of Performance: Late 18th Century Costumes in Swedish Archives och Svante Landgraf, Linköping, för projektet Kartan och labyrinten. Om relationen text/bild/rum i fantastiken. Utöver stipendiesumman 125 000 kronor erbjuds stipendiaterna två veckors vistelse vid någon av Akademiens kulturfastigheter. 

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,