Agnes och Elias Våhlund blickar mot framtiden

Agnes och Elias Våhlund har skrivit och tecknat barnboksserien Handbok för superhjältar. Foto: Kajsa Göransson

Skaparna av succéserien Handbok för superhjältar, Agnes och Elias Våhlund, saknar att träffa sina läsare. Samtidigt har de stora planer på gång och ägnar mycket tid åt att fundera på hur de ska kunna fortsätta sprida sina berättelser i en tid då tryckta böcker får det allt svårare.

Snart fyra år har gått sedan Elias och Agnes Våhlund släppte sin första bok i serien Handbok för superhjältar. Nästa del i serien, bok 6 som har titeln Utan hopp, kommer i januari 2021, och framförallt Agnes jobbar just nu hårt för att bli klar. Som vanligt har Våhlunds många saker på gång samtidigt, och flera av projekten är än så länge hemliga. Men stora saker är i görningen.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Just nu är vi på ett ställe som liknar där vi var när vi började jobba med böckerna, säger Elias. Ingen visste vilka vi var, vi hade inget löfte om att böckerna skulle ges ut, men vi jobbade ändå hundra procent med dem i flera år. Folk tyckte det var galet. Nu jobbar jag på heltid med något som är i ett väldigt tidigt skede och som inte kommer synas förrän om ett par år, om ens då. Många skulle nog tycka att jag är fullständigt galen.

– En stor snöboll är satt i rullning, men än så länge kan vi inte berätta vart den är på väg, säger Agnes.

Hon befinner sig i en bubbla inför sin kommande deadline, och beskriver det som att hon tänker på boken dygnet runt. För hennes del är det jobb sju dagar i veckan.

– För min del känns det fortfarande som att jag bara leker sju dagar i veckan, säger Elias. Jag gillar verkligen det vi gör, det är lite som att vara ett barn igen och att vakna på morgonen och fråga sig: Jaha, vad vill jag hitta på idag?

För honom handlar dagarna mycket om att titta på vad som händer just nu med böckerna och förbereda inför nya projekt, men också att planera framåt.

– Var vill vi vara om fem år? Vi började med att skriva böcker, men om man tittar på hur det ser ut så sker en nedgång i försäljningen av tryckta böcker. Tryckta barnböcker har varit som den sista bastionen, men till och med de kommer att falla, säger han och fortsätter:

– Vi vill berätta historier som är engagerande och som barn kan relatera till, det är vår mission. Men kanske är det inte bara genom böcker, kanske finns andra medium man kan använda och försörja sig på. Så vilka steg behöver vi ta för att komma dit?

När de ser på hur coronapandemin totalt har skakat om hela marknaden, så även bokbranschen, har de fått ytterligare motivation att börja titta på andra vägar och möjligheter.

– Alla måste vara kreativa nu för att kunna skapa och nå ut med berättelser som ger människor underhållning och glädje. Men vilken typ av plattformar kan vi använda för det? Vi vill fortfarande skapa, och såklart fortsätta ge ut böckerna, men vi vet inte vad som kommer hända härnäst, säger Agnes.

Saknar författarbesöken

Corona har drabbat de flesta på ett eller annat sätt, och för Våhlunds har den största omställningen varit att inte kunna besöka skolor och bibliotek. Förra året pratade Elias för fler än 7 000 barn, men i år har det bara blivit runt tio besök.

– Jag älskar att vara ute på författarbesök, säger han. Det är ett grymt sätt att interagera med läsarna och höra vad de tycker om berättelsen och vad de tror kommer hända. Jag har saknat det mycket i år, men vi behöver alla ta vårt ansvar.

Det har blivit ett par digitala framträdanden och möten med skolor, och releasefesten för femte boken i våras var till stor del digital.

– Men det är inte samma sak som att mötas på riktigt, säger Agnes. Det här är det allra svåraste, att vi inte kan träffa våra läsare. En annan sak som har varit svår är att vi brukar hälsa på min familj i Polen minst ett par gånger om året. I år har vi bara träffat dem en enda gång.

– Annars har jag personligen inte märkt så stor skillnad, jag är fastkedjad vid skrivbordet oavsett och har insett att självisolering är det jag livnär mig på, skämtar hon.

Men de har inte suttit sysslolösa under året, utan jobbat på med flera olika projekt, däribland den kommande tv-serien.

– Nyligen spelade de in en trailer, och det ser riktigt lovande ut. Men covid-19 gör att vi behöver planera om, så vi får se när den kommer. Första säsongen blir baserad på de första fyra böckerna. Alla inblandade vill ha en andra säsong också, förmodligen baserad på bok 5–8, säger Elias.

Serien släpps i Agnes hemland Polen

Än så länge är serien utgiven i inte mindre än 18 länder på 20 olika språk. Våhlunds är mer eller mindre inblandade i alla utlandsutgivningar, och alla översättningar passerar Agnes ögon. Hon skapar också de flesta loggorna, eftersom hon är mån om att de ska hålla samma standard överallt.

– Jag är ett kvalitetsfreak. Och när vi fick böckerna från Sydkorea … om du tror att du har gjort något bra, så kommer koreanerna bokstavligen göra din egen produkt bättre än du. När jag såg trycket, färgerna och alla deras kreativa lösningar blev jag nästan lite avundsjuk, säger Agnes och skrattar.

Nyligen har hela serien släppts i Polen, vilket har varit lite speciellt eftersom det är där Agnes har sina rötter och sin familj.

– I Polen är vi lite mer involverade, av uppenbara anledningar, säger Agnes. Vi har en väldigt kreativ förläggare som vi samarbetar bra med. Jag är så imponerad av folket vi jobbar med i Polen, det är grymt att se böckerna på sitt modersmål och se hur de har hittat rätt innehåll och budskap. Det gör mig så glad och stolt!

– Det ser ut som att försäljningen sakta börjar lyfta i Polen, fyller Elias i. Förutom här hemma i Sverige har vi sålt riktigt bra i både Norge och Island där vi har toppat listorna, och förhoppningsvis snart också i Polen.

De berättar om att hur de i Sverige har en aktiv del i hur böckerna marknadsförs och når ut, men utanför landsgränserna kan de bara hoppas att förlagen jobbar på ett bra sätt med att sprida serien.

Radioteater och ljudböcker

Handbok för superhjältar blev hösten 2020 adapterad till Barnradion, en form av radioteater (även om det presenteras av Sveriges Radio som en podcast).

– Det är en stor grej, något vi kan bocka av på vår bucketlist. Det vi har hört av produktionen låter riktigt bra och professionellt, säger Elias.

Har du läst böckerna om superhjälten Lisa undrar du kanske hur det går till att audioanpassa berättelsen, eftersom den är väldigt grafisk och illustrationerna är centrala.

– Barnradion har gjort en egen tolkning av texten och anpassat den till ljudformen. Det är häftigt att höra jätteduktiga barn som iscensätter det hela, det blir ytterligare en dimension. Vi är jättenöjda, säger Agnes.

Ungefär detsamma gäller ljudböckerna, som är inlästa av Frida Hallgren och kryddade med ljudeffekter.

– Det dröjde länge innan vi gjorde ljudböckerna, säger Agnes. Först var vi tveksamma till om det skulle fungera utan illustrationerna. Men det har blivit riktigt bra och faktiskt blivit en stor succé. Det är en påminnelse om att vi tror vi vet vad som kommer funka, men ibland blir vi överraskade.

På tal om ljudböcker kan Våhlunds själva räknas in i kategorin storkonsumenter, åtminstone en av dem.

– Min man är en ljudbok personifierad, han består av huvud, ljudböcker, armar och ben, påstår Agnes. Elias går och lägger sig med ljudbok, tar pauser med ljudbok, tvättar med ljudbok, går och handlar med ljudbok … han är totalt beroende av ljudböcker. Men det är grymt, det ju ett av de bästa beroendena som finns. Hur många böcker lyssnar du på per vecka?

– Jag läser fysiska böcker också, men ja … jag lyssnar kanske på 4–5 böcker i veckan. Dock vill jag helst lyssna i ordinarie hastighet, jag tror att det finns det en tanke med hur inläsaren läser. Det är en del av upplevelsen. Därför hinner jag inte beta av så många som jag hade önskat, säger Elias.

Agnes lyssnar inte riktigt på lika många, även om hon konsumerar en hel del ljudböcker och podcasts medan hon jobbar.

– Men att sitta ner med en bok i handen hinner jag inte. Det är pinsamt, men jag finner inte lugnet eller tiden.

Våhlunds har inte mycket tid över för pauser, men tog en längre semester förra året för att återhämta sig och samla kraft. Mellan böckerna i huvudserien passar de på att göra mindre projekt och olika kringprodukter, vilket också blir en slags omväxling.

– De enda semestrarna vi har är när vi åker någonstans, och i år har vi inte kunnat göra det så vi har inte haft så mycket ledigt. Det skulle vara svårare om det inte var så kul och vi inte fick så fin feedback och respons. Men så länge det vi gör ger oss och våra läsare glädje, så fortsätter vi, säger Agnes.

Fotnot: Denna intervju är hämtad ur Magasinet Boktugg #6. Vår guide till månadens böcker.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …