Här är vårens bästa barnböcker 2021 enligt TT

Läsglädje för de minsta – här är några av vårens mest spännande böcker. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT.

Filosofiska funderingar, fantasyfinaler och realistiska skildringar av unga afghanska flyktingars tuffa liv. Här är några av vårens mest spännande böcker för barn och unga.

TT har gått igenom vårens listor från några av de stora förlagen och plockat ut tips på barnböcker.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Samhällsfrågor

Prinsen av Porte de la Chapelle av Annelie Drewsen
Annelie Drewsen har intervjuat afghanska ungdomar i Frankrike och tar sig an denna brännande samtidsfråga. Efter tre år i Sverige måste Salar fly, för att inte skickas tillbaka till Afghanistan. Han gör en farlig resa genom Europa och hamnar i ett provisoriskt tältläger vid Porte de la Chapelle i Paris. Om en tuff vardag där vuxenvärlden har vänt de unga ryggen.

Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén
Den första svenska kapitelboken om Förintelsen för mellanstadiebarn berättar med ett varmt och inkännande språk om en sjuårig flicka som smugglades ut ur gettot i Warszawa. Det är Kaja Finklers historia, som hoppas att dagens unga ska våga protestera när de ser ondska. Boken är en del i Wahldéns prisade trilogi om andra världskriget i Sverige.

Skiter i av Hanna de Canesie
Miras mamma har inget jobb och hennes styvpappa är våldsam. Själv har hon en trasig mobil och skor med hål. Det här är en bok om unga som lever i relativ fattigdom, och som lockas in på fel vägar. Det handlar om klass och genus – och om en tjej som försöker stå upp för sig själv även när omständigheterna är svåra.

Filosofiska funderingar

Ingenting och allt av Naima Chahboun & Magdalena Cavallin
Poeten Naima Chahboun barnboksdebuterar med en bok om existentiella frågor, som är särskilt aktuella i dessa tider. “Hur började allt?” och “vad betyder oändligt?” är några av funderingarna i denna poetiska bok. I de existentiella frågorna kan barn och vuxna mötas på jämlik nivå, menar Chaboun, och den här boken är en bra utgångspunkt för att filosofera tillsammans.

Didi och Gogo väntar på bussen av Anna Höglund
När Didi och Gogo väntar på bussen är det med en dynamik som påminner om den i Samuel Becketts klassiker “I väntan på Godot”. Även här står väntan i fokus, och i längden ställer veteranen Höglund också frågor om livets absurditet och mening. Kanske är väntan livets mening, undrar hon?

Bortom schablonerna

Frallan möter Frallan av Lisen Adbåge och Sara Ohlsson
Frallan går på lågstadiet där hon har en superhjälteklubb med sin kompis Ester. Hon har också en egen och frisk blick på världen. I den här boken möter hon en ny kille i klassen – som också heter Frallan, och som tycker att han borde vara den enda Frallan i skolan. Serien tar sig an det som är viktigt i barns liv, med fniss men också ett inkännande allvar.

Skrattar sist. Paola Persson Peroni av Emi Guner. Illustrationer av Maja Säfström
Paola är född till häxa vilket enligt hennes mamma bara innebär “kvinnor med ovanliga begåvningar”. Hon är en smart tjej som älskar ord, och som ofta grubblar på olika saker. Serien om henne lyfts också av Maja Säfströms svartvita illustrationer, som fångar Paolas finurliga personlighet.

Queera tider av Edward Summanen och Adrian Malmgren
Vilka frågor är mest aktuella inom den västerländska queerkulturen? Det tar den nya boken “Queera tider – hbtqi då och nu” upp för unga läsare. Boken går igenom hur synen på personer som bryter mot normer kring kön och sexualitet har förändrats under historiens gång. Den är också en guide över vad som gäller i dag för rättigheter och begrepp.

Fantasy

Segraren av Karin Erlandsson
Den fjärde och sista delen i fantasyserien “Legenden om ögonstenen” är här. “Segraren” nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Det gjorde också den första boken i serien, “Pärlfiskaren”, där äventyret om Miranda börjar. Som den allra bästa pärlfiskaren har hon målet inställt på den mytomspunna ögonstenen.

För de minsta

Glad av Lotta Olsson och Emma Adbåge
En bok om den bästa dagen, när skrattet studsar upp från magen. Duons serie om små barns stora känslor är denna gång smittande levnadsglad.

Mina husdjur av Nils Andersson och Erik Svetoft
En myllrande bok, där fisken diskar disken, en gris hoppar blindbock och en bock kastar gris. Huset är befolkat av kossor, undulater, myrslokar och alligatorer som presenteras i ett rimmande och lekfullt flöde utan paus.

Farväl av Anders Holmer
Denna ordlösa berättelse om förlust är baserad på egna erfarenheter. Efter ett samtal med sin mamma ger sig barnet i boken ut på en lång, strapatsrik resa, som bland annat rör sig i det undermedvetna. De fantasieggande och finstämda bilderna handlar om vanmakt, acceptans och försoning.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Fler spännande böcker

Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali
Hur är det att ha helt andra regler än ens kompisar, att inte få klä sig som man vill och inte få bli kär? En bok som ger en inblick i ett liv där kvävande hedersnormer styr.

Nattkorpen av Johan Rundberg
Den första delen i en ny historisk trilogi om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm.

Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse av Anders Sparring och Per Gustavsson
En förbannelse gör att den vanligtvis så tjuvaktiga Kriminellen blir allt hederligare, medan Ture som aldrig stjäl blir alltmer förhärdad. Nu kommer femte boken om familjen Knyckertz, som årets julkalender baseras på.

Himlabrand av Moa Backe Åstot
Hur är det att vara gay och same? En debutroman som både handlar om ungdomskärlekens vibrerande styrka och som undersöker hur en ny generation samer vill definiera sin identitet själva, på nya vis.

Godmorgon Roj av Ellen Karlsson och Lisen Adbåge
Charmiga pekböcker om lille Roj och hans pappas kvälls- och morgonbestyr, med hög igenkänning för småbarnsföräldrar.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom