Biblioteken öppnar igen den 25 januari – men inte alla

De flesta av landets bibliotek har varit stängda sedan den 18 december, men nu öppnar allt fler. Arkivbild: Johan Nilsson/TT.

Den kommande veckan öppnar många av landets bibliotek på nytt, med begränsningar vad gäller bland annat öppettider och antal besökare.

– Det är verkligen glädjande. Jag hoppas att man tar tillvara på lärdomen. Det får inte hända igen att man tar ett så oöverlagt och omfattande beslut som får så stora konsekvenser, säger Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Den 18 december stängdes landets bibliotek efter ett beslut från Folkhälsomyndigheten där biblioteken listades som ”icke nödvändig”-verksamhet och därför rekommenderades att stänga till den 24 januari.

Men beslutet visade sig ha varit förhastat och rekommendationen plockades bort redan efter några dagar eftersom den står i strid mot bibliotekslagen som säger att bibliotekens verksamhet är samhällsviktig och ska finnas tillgänglig för alla. I stället blev det upp till kommunerna att bestämma om biblioteken skulle vara öppna eller inte.

Påverkat tillgången till information

På en del håll, bland annat i Göteborg, valde man att öppna biblioteken igen, men många av landets bibliotek är eller har varit stängda fram till nu. Under den kommande veckan öppnar många av dem på nytt. Men i vissa kommuner hålls biblioteken fortsatt stängda.

Stockholm stad öppnar sina omkring 40 bibliotek den 26 januari, och ett annat av de bibliotek som nu välkomnar besökare igen är Tornedalens bibliotek i Övertorneå.

– Det känns jätteroligt. Vi har försökt upprätthålla en viss service ändå med bland annat bokkassar, men det är klart att det har påverkat tillgången till information. Och de som brukar komma hit för utskrifter eller betala räkningar har drabbats hårt, säger Anna-Karin Luttu, arbetsledare på Tornedalens bibliotek.

När biblioteket öppnar den 25 januari kommer besöken att begränsas till 15 minuter per besökare och programverksamheten är fortsatt på paus. Invånarna uppmuntras fortfarande att undvika icke nödvändiga besök, och biblioteket är inte den mötesplats det kan vara, men Anna-Karin Luttu gläds ändå åt att få öppna delar av verksamheten igen.

– Det är klart att man vill skydda personalen och besökarna, men samtidigt har biblioteken en viktig demokratisk funktion.

Kö utanför ett bibliotek i Stockholmsförorten Aspudden. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Stort förtroende

Karin Linder på Svensk biblioteksförening är kritisk till att en del kommuner fortsatt håller biblioteken stängda, trots de försiktighetsåtgärder som biblioteken har vidtagit.

– Jag ställer mig frågan hur man som politiker resonerar när man inte med skyndsamhet öppnar biblioteken igen. I och med det så skjuter man också på det demokratiska grundfundamentet. Det riskerar att hålla människor utanför samhället och är en allvarlig inskränkning av det demokratiska systemet.

Huruvida kommuner som väljer att hålla biblioteken stängda bryter mot bibliotekslagen eller ej är ännu inte prövat. För att det ska ske måste det anmälas av någon invånare och sedan tas upp i förvaltningsdomstolen.

I bland annat Ronneby och Karlskrona hålls biblioteken stängda för fysiska besök fram till och med åtminstone den 7 februari, med hänvisning till den höga smittspridningen i Blekinge. Besluten har tagits av kommunernas krisledningsgrupper.

– Det är klart att det märks när det är stängt, tillgången till information är viktig och den är svår att tillgodose om biblioteken är stängda. Men kanske kan det här leda till att det blir tydligare för beslutsfattare vad bibliotekens roll egentligen är. Biblioteken har plötsligt hamnat i krisledningsgrupperna på kommunernas högsta nivå, säger Kristina Hedberg, regionbibliotekarie i Blekinge och Kronoberg.

Även om Karin Linder är kritisk till hur biblioteken hanterats under pandemin så hoppas även hon att det kan leda till att fler förstår bibliotekens roll i samhället och att många i en kris vänder sig till biblioteken.

– Man vet att det är en funktion att lita på. Det har också blivit tydligt att vi lever i ett informationssamhälle och att fri information är en rättighet. Biblioteken är invånarnas institution för det fria ordet och ska vara tillgängliga för alla, oavsett hull och hår som mina finska kollegor uttrycker det.

Text: Sally Henriksson/TT

Fakta: Bibliotekslagen

Den senaste bibliotekslagen trädde i kraft 2014.

I den står det bland annat att biblioteken ”ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning” och ”främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt”.

Det står också att ”biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla”.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,