Beredskapsmuseet i Djuramossa får årets Johnny Bode-pris, bland annat för sin ”fixering vid rättigheter”.
Beredskapsmuseet i Djuramossa mellan Helsingborg och Viken får det lite speciella priset för att dess ”drivande av diverse rättsliga processer och anspråk inte står Johnny Bodes egna mer rättshaveristiska sidor efter”, som det heter i motiveringen. Juryn konstaterar även att museet även ”i sin fixering vid rättigheter med koppling till andra världskriget” minner om mannen som givit namn åt priset.
Stormigt liv
Priset är uppkallat efter schlagersångaren och kompositören Johnny Bode, som dog 1983. Han levde ett stormigt liv och dömdes bland annat för bedrägeri, utvisades ur fyra länder och gav ut de kultförklarade skivorna ”Bordellmammans visor” med pornografiskt innehåll. 2017 hade en dokumentär om Johnny Bodes liv, ”Ingen tid för kärlek”, premiär på bio.
Priset delas ut av Johnny Bode-sällskapet till en kulturpersonlighet eller annan offentlig person eller institution som skapat skandal ”eller på annat vis visat fräckhet och ställt till det för sig själv och sin omgivning”. Priset består av ett diplom samt en summa pengar som Johnny Bode-sällskapet vid utdelningen redan använt till att betala ett restaurangbesök – där pristagaren inte fått delta.
Rättighetsmål
Beredskapsmuseet är enligt egen utsago ”Sveriges första privata försvarshistoriska museum” och verkar sedan 1997 i en underjordisk försvarsanläggning utanför Helsingborg. Under 2020 fick museet stor medial uppmärksamhet som motpart i rättstvisten kring komikern Aron Flams version av symbolen ”En svensk tiger”. Museet äger rättigheterna och Flam åtalades för upphovsrättsbrott. Han friades i tingsrätten i oktober, men målet är överklagat till Patent- och marknadsöverdomstolen.
Text: Sara Haldert/TT