Den 3 februari 2021 arrangeras digitalt för första gången Solveig Nellinge Seminar, ett seminarium med fokus på bokmarknadshistoriska frågor.
Det nya seminariet Solveig Nellinge Seminar är tänkt att vara en mötesplats för fördjupad diskussion kring frågor om dagens och dåtidens bokmarknad för branschpersoner, forskare, författare och förlagsstudenter. Planen är att seminariet ska bli återkommande och arrangeras en gång om året.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Namnet kommer från förläggaren och översättaren Solveig Nellinge (1931–1998) som bland annat grundade förlaget Trevi 1971 tillsammans med Adam Helms.
Sedan 1994 har det arrangerats ett Adam Helms Lecture där författare, förläggare, kritiker och forskare belyst olika aspekter av bokbranschen. Föreläsningen hålls i regel i september varje år och 2020 års föreläsning hölls av Per I. Gedin. Adam Helms Lecture flyttade 2019 till Uppsala i samband med att Svenska Förläggareföreningen donerade Adam Helms bokbranschhistoriska samling till Uppsala universitetsbibliotek.
– Tidigare fanns även ett Adam Helms Seminar, där bokbranschfrågor diskuterades av branschpersoner, forskare och studenter. Eftersom vi vid Litteraturvetenskapliga institutionen i Uppsala erbjuder masterkurser inom förlagskunskap och bedriver bland annat bokmarknads- och förlagsforskning inom Avdelningen för litteratursociologi, ville vi återuppta denna seminarieform, säger Jana Rüegg, doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet.
– Vi valde dock att döpa den till Solveig Nellinge Seminar för att på så sätt belysa hennes stora förläggargärning. Nellinge var Adam Helms viktiga kollega både på Forum och det gemensamt grundade förlaget Trevi, där just kvinnliga författarskap som Doris Lessing, Toni Morrison och Märta Tikkanen stod i fokus.
Det första Solveig Nellinge Seminar äger rum digitalt på Zoom den 3 februari 2021 klockan 14 och kommer att handla om historiska och samtida perspektiv på kvinnligt förläggarskap under rubriken ”Partnerskap, bästsäljare, systerskap”.
– Med tanke på Solveig Nellinge och förlaget Trevis utgivningsprofil var temat för det första seminariet givet, säger Jana. Vi vill dels uppmärksamma Nellinges livsgärning som förläggare och i och med det kvinnligt förläggarskap framförallt under 1970-talet, dels diskutera samtida kvinnligt förläggarskap. Hur ser dagens kvinnliga förläggare på sin yrkesroll och på branschens utveckling? Hur har kvinnors förutsättningar inom förlagsmarknaden förändrats över tid? Vad innebär den ökade feminiseringen av dagens bokmarknad, både på förlagssidan och bland läsarna?
Temat kommer att diskuteras av en panel bestående av förläggarna Pia Printz, Sara Hallonsten, Agnes Ahlsén och bokmarknadsforskaren Ragni Svensson. Seminariet inleds med en presentation om Solveig Nellinges livsgärning av Bodil Edvardsson och modereras av Jana Rüegg.
Seminariet är gratis och öppet för alla intresserade. Anmälan görs via mejl till Jana Rüegg på jana.ruegg@littvet.uu.se. Läs mer på seminariets Facebooksida.
Om Solveig Nellinge
Solveig Nellinge (född 1931 i Norrköping) var förläggare och översättare. Hon började jobba på Forum 1958 och grundade 1971 förlaget Trevi tillsammans med Adam Helms, tidigare förlagschef på Forum. På Trevi gav de framförallt ut kvinnliga författare som Doris Lessing, Anaïs Nin, Märta Tikkanen, Toni Morrison, Elfriede Jelinek, Sylvia Plath, Karen Blixen, Gisèle Halimi, Margaret Drabble och Edna O’Brian. Efter Adam Helms död 1981 drev Solveig Nellinge Trevi på egen hand fram till 1997 då förlaget uppgick i Forum. Hon gick bort 1998, 67 år gammal.
(Källa: What happened to that beautiful girl? Nellingearkivet i Stockholms universitetsbibliotek av Bodil Edvardsson)
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.