Bamse skriver under en demokratideklaration, och Egmont släpper två tidningar med demokratitema för att uppmärksamma 100-årsjubileet.
För 100 år sedan infördes kvinnlig rösträtt i Sverige, och 2021 blir ett jubileumsår för demokratin. Nyligen omdöpta Story House Egmont (tidigare Egmont Publishing) uppmärksammar detta på flera sätt.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Bamse (eller rättare sagt Ola Andréasson, son till Bamses skapare Rune Andréasson) har skrivit under en demokratideklaration framtagen av Kommittén Demokratin 100 år.
– Klart att jag hjälpte Bamse med detta. Det var en ära. Att sprida kunskap, humanistiska värderingar och samtidigt värna demokratin är helt i linje med den Bamsevärld som pappa en gång lade grunden till, säger Ola Andréasson i ett pressmeddelande.
I januari 2021 släpps även två Bamsetidningar med demokratitema, den första Bamse för året och en specialtidning för skolor.
– Det känns självklart att låta Bamse engagera sig i demokratifrågan på det här sättet. Bamse är en stark röst och med hjälp av spännande och lustfyllda serieberättelser kan man angripa relativt avancerade begrepp och förklara dem på ett enkelt sätt även för yngre barn, säger Charlotta Borelius som är chefredaktör på tidningen.
– Förhoppningsvis kan våra olika initiativ bidra till att främja kunskapen om demokrati, vad det står för och inte minst – att skapa förståelse för varför det är så viktigt.
Om kommittén Demokratin 100 år
För att stärka, värna och främja demokratin i Sverige inför och under 100-årsjubileet 2021 har regeringen tillsatt kommittén Demokratin 100 år. Kommitténs uppdrag är bland annat att etablera en nationell samling som går under namnet ”Vår demokrati – värd att värna varje dag.”
Kommittén har tagit fram Deklaration för en stark demokrati för att samla och engagera de aktörer i landet som vill göra extra insatser och ta ställning för ett demokratiskt styrelseskick och demokratins grunder. Att skriva på deklarationen innebär att organisationen tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism och därutöver gör åtaganden som syftar till att ytterligare stärka vår demokrati.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!