Vissa bibliotek har precis öppnat på nytt – andra håller stängt till efter nyår. Regeringens lagstridiga besked har gjort att många bibliotek avvaktar.
På måndagen öppnade flera bibliotek i Sverige sina lokaler igen efter att det visat sig att regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om stängning saknat lagstöd.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Söderhamn och Nordanstig är två kommuner i Gävleborgs län som öppnar, medan biblioteken i Göteborg slår upp portarna den 4 januari.
Även kommuner som Lidingö, Bräcke och Östersund håller öppet, medan Malmö och Helsingborg fortsatt har mycket begränsad verksamhet, uppger Svensk biblioteksförening för TT.
– Efter jul och nyår kommer nog många att öppna igen, betydligt fler än nu, säger Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.
Regeringen backade
Efter regeringens och Folkhälsomyndighetens pressträff den 18 december uppstod stora frågetecken hos många bibliotek om hur man skulle tolka rekommendationen. Enligt bibliotekslagen, som är en ramlag, ska biblioteksverksamhet finnas i alla kommuner och vara tillgänglig för alla.
Den 23 december backade regeringen och Folkhälsomyndigheten och menade att det man kommunicerade var ett misstag. Då hade de flesta folkbibliotek redan stängt.
Enligt Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder förbereder nog de flesta en öppning efter nyår eller trettonhelgen. Pressansvarig Björn Orring fyller i:
– Folkbiblioteken avvaktar nog klarare besked, man avvaktar jul och nyår, och det beror också på hur smittläget utvecklas. Men ambitionen hos de flesta är absolut att öppna upp igen.
Samma som gym
Under måndagen presenterade regeringen den pandemilag man vill ska gälla från den 10 januari nästa år. I den omfattas bibliotek, som kan få krav på sig att begränsa besökare, öppettider eller vidta andra åtgärder för att minska smittspridning. Det blir regeringen eller ansvarig myndighet som får meddela föreskrifter.
Men flera av remissinstanserna som svarat på lagförslaget tycker att det finns otydligheter. Svensk biblioteksförening ställer sig bakom lagen, men anser att biblioteken bör regleras skilt från exempelvis gym och campingplatser.
Kungliga biblioteket anser att begreppet bibliotek inte är tillräckligt tydligt definierat och framhåller också bibliotekens samhällsviktiga uppdrag.
Text: Niklas Svahn/TT
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!