Så skildras pandemin i tusentals coronaberättelser

Många har velat dela med sig av sina coronaberättelser. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Oro, uppgivenhet och djup ensamhet. Men också stark solidaritet och gemenskap. Det präglar de tusentals vittnesmål som hittills kommit in till Nordiska museets insamling av coronaberättelser.

– Engagemanget har varit stort. Coronapandemin har varit så omvälvande och påverkat människors liv och arbete. Och i kristider känns det mer angeläget att berätta, säger Sven Rentzhog, avdelningschef på Nordiska museet.

Sedan starten i mars har över 4 000 vardagsskildringar skickats in, varav knappt 3 000 går att ta del av digitalt på museets hemsida.

Till en början präglades många av en rädsla för viruset, berättar Sven Rentzhog.

– Det märktes tydligt att folk var väldigt oroliga.

Positiva i början

Vissa kunde dock se positiva sidor av de livsstilsförändringar coronaviruset fört med sig.

– Det var slående att människor inledningsvis tänkte att det kanske inte är så dåligt att få bromsa in lite och tänka mer på hur vi tar hand om varandra, säger Sven Rentzhog.

Till exempel upplevde många barnfamiljer att det var värdefullt att få tillbringa mer tid med varandra. Men den känslan har gradvis förändrats.

– Nu uttrycker fler en slags trötthet. Man saknar att göra saker och att träffa människor, något inte minst äldre skriver om.

En hel del berättelser genomsyras av djup ensamhet. Många som insjuknade i covid-19 i våras har också delat med sig av hur de fortfarande dras med symptom och väldig trötthet.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Men alla vittnesmål är inte deppiga. Det är intressant hur många som skriver om hur vi kommit starkare tillsammans, och om hur vi ställer upp för varandra med handling och andra tjänster, säger Sven Rentzhog.

Efterlyser julskildringar

Materialet kommer, förutom att finnas tillgängligt digitalt, att bli en del av framtida utställningar på museet. Det kommer också att utgöra underlag för forskning om människors liv under pandemin.

Det går fortfarande att dela med sig av sina upplevelser. Särskilt uppskattat vore julrelaterade vittnesmål, säger Sven Rentzhog.

– Det vore väldigt trevligt med lite mer berättelser om hur folks julfirande påverkats.

Stefan Hesserud/TT

Fakta: Nordiska museet

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt.

Samlingen av föremål omfattar cirka 1,5 miljoner objekt.

Museet grundades av Artur Hazelius år 1873. Utställningarna flyttade in i den nuvarande museibyggnaden år 1907.

Källa: Nordiska museet

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,