Kampen mot mejlboxen och känslan av att bli färdig med en lista. Och så några intressanta nyheter.
Ännu en dag i nyhetsfabriken. En vecka till jul. Ofattbart.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Hur är ditt förhållande till mejl? Jag får extremt mycket mejl. En mix av pressmeddelanden, nyhetsbrev och direktmejl. Jag försöker vara strukturerad, sätta etiketter på mejlen och sträva efter zero inbox (som innebär att man ska ha tömt sin inbox när man går för dagen).
Men vissa dagar hinner jag inte med mejlen alls och då samlas det på hög. Önskar ibland att jag vore lika cynisk som en hög chef på ett större bolag som bara markerade allt och raderade (eller arkiverade) alla olästa mejl när det blev för många. Eller när hen kom tillbaka från semestern, enligt devisen att om det var riktigt viktigt skulle den andra personen återkomma.
Ibland gör jag ryck, ägnar ett par timmar åt att effektivt besvara och avverka mejl. Andra dagar är jag mer ostrukturerad och gör generalfelet att öppna och läsa ett mejl för att sedan markera det som oläst och spara det till senare. Så ska man inte göra, har jag läst.
Idag kom det flera bra nyheter på mejlen i form av pressmeddelanden. Jonas Jonasson skriver manus till ny miniserie om U-137, ett tecken på att författare och berättelser är eftertraktade när streamingtjänsterna för video behöver producera mer innehåll. Och så nyheten att Barnboksappen Boksnok tar in 3 Mkr i nytt kapital från flera tech-investerare. Det startas många bokappar, många av dem går dock under inom något år för att man inte är tillräckligt uthålliga. Det krävs kapital för att orka bygga en kritisk massa och dessutom säkra innehåll i form av böcker.
Kommer någon att kunna utmana Storytel, Bookbeat och Nextory? Genom att göra det annorlunda. För några veckor sedan rapporterade vi ju om ett annat försök, Sesamy som inte ska vara en prenumerationstjänst utan digital styckförsäljning.
När vågar vi hoppas på fysiska litterära evenemang igen? Google räknar inte med att folk ska jobba på kontoret förrän i september 2021, men Bokdagar i Dalsland utökar sommarfestivalen till fyra dagar. Vi håller tummarna för att de räknat rätt i Dalsland och inte i Kalifornien.
En bra TT-text idag: Julen 2020 – boktips: 10 genialiska böcker som julklappar till barn och unga. Kan ändå inte låta bli att tycka lite synd om dem som inte kom med på listan. Det lär ges ut runt 1000 barnböcker i år i Sverige …
Och så lite priser: Fem författare belönas av Albert Bonniers stipendiefond (de fick dela på en halv miljon) och Bengt Bok får Författarförbundets radiopris 2020 samt nyheten att Klas Östergren utses till hedersdoktor på Lunds universitet.
Vi publicerar även en del sponsrade artiklar, så kallad native-annonsering, som ändå är läsvärda. Som exempelvis Susanne Schemper: Obehaget anas alltid under ytan – även när miljöerna är idylliska och Micael Hellberg: ”Mottot inom skolan verkar vara: Agera först, tänk sedan!”. Dessutom är det faktiskt dessa annonsintäkter som till stor del finansierar Boktuggs journalistik.
Hur går det med veckans todo-listor? Jo, en uppgift som fanns med där lyckades jag slutföra idag. Ett antal banners som skulle produceras för de där native-artiklarna. Som entreprenör och småföretagare får man göra många olika sysslor.
Mejlen? Inte lika bra. Men jag har diskuterat intressanta branschfrågor på telefon och chatt idag.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.