Över en miljon recensioner av ljudböcker och eböcker i Storytel-app på ett år

storytel
Ett år efter att Storytel återinförde recensioner har de fått in över en miljon recensioner. Foto: Storytel.

Recensioner av ljudböcker och eböcker i Storytels app skiftar i kvalitet, men användarna är engagerade. Ett år efter att recensionerna gjorde comeback har över en miljon recensioner och tio miljoner “emojikänslor” publicerats.

I ett pressmeddelande berättar Storytel att “över 1 miljon recensioner av ljudböcker och e-böcker har publicerats i appen globalt. Den genre som har genererat högst engagemang hos användarna är deckare tätt följt av romaner och barnböcker.”

– Det är fantastiskt att Storytels användare i så stor utsträckning engagerar sig och delar med sig av sina personliga reflektioner och åsikter med andra användare i tjänsten. Starka berättelser engagerar och berör och vi ser det som en oerhörd styrka att våra användare genom just recensionerna hjälper varandra att hitta sin nästa berättelse, säger Ingrid Bojner, Chief Commercial Officer (CCO) på Storytel, i samma pressmeddelande.   

I samband med den digitala Bokmässan i Göteborg kom debatten kring avsaknaden av ljudboksrecensioner på kultursidorna igång. Det recenseras fortfarande väldigt lite ljudböcker, i förhållande till konsumtionen.

Men bland Storytels användare finns ett mycket stort engagemang kring just recensioner. I augusti 2018 stängde företaget av recensionerna eftersom de missbrukades och innehöll personangrepp på både författare och inläsare. Dessutom var det många recensioner som höll väldigt låg kvalitet och snarare blev som kommentarer/diskussioner, vilket inte var syftet. Något vi på Boktugg tog upp redan ett år tidigare då två författare ställde frågan: När går läsarrecensioner över gränsen?

För ett år sedan var recensionerna tillbaka i Storytels app efter att man byggt om backend för att kunna moderera och radera stötande kommentarer.

Det var en efterlängtad comeback. På mindre än ett år har alltså över 1 miljon recensioner av ljud- och eböcker publicerats i appen globalt. Den Storytel-användare som engagerat sig i störst utsträckning har delat med sig av hela 343 recensioner sedan funktionen återinfördes. Deckare är mycket populärt bland Storytels användare och är den genre som hittills i år fått flest recensioner i appen, följt av romaner och barnböcker.

För ett halvår sedan lanserade Storytel Book Emotions, en möjlighet för användarna att tagga sina avslutade ljudböcker med emojis som beskriver känslorna som boken framkallat. Hittills i år har Storytels användare delat med sig av över 10 miljoner känsloemojis globalt. Hittills är symbolerna som symboliserar feelgood, mysig och bladvändare de mest populära i tjänsten.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Mest recenserade ljud- och eböckerna hos Storytel Sverige 2020

  1. Där kräftorna sjunger – Delia Owens – Bokförlaget Forum
  2. Spegelmannen –Lars Kepler – Albert Bonniers Förlag
  3. Mytomanen – Sofie Sarenbrant – Bookmark Förlag
  4. Vingar av Silver – Camilla Läckberg – Bokförlaget Forum
  5. När regnen upphör – Dag Öhrlund – Lind & Co
  6. Berätta aldrig det här – Frida Boisen – Bookmark Förlag
  7. Vargasommar – Hans Rosenfeldt – Norstedts
  8. Tio grisar nere – Denise Rudberg – Bookmark Förlag
  9. IJustWantToBeCool – Del 1, Sommarjobbarna – Storytel Original
  10. IJustWantToBeCool – Del 1, Rymdens parkeringsvakter – Storytel Original
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.