Nyhetsbrev och stora nyheter präglade veckans sista dag för Boktuggs redaktion.
Fredagen ägnades nästan helt åt veckans sista (det låter mer maffigt än andra) nyhetsbrev. Skrev tre texter som jag tyckte var rätt bra. Vår utmaning är ju att vara relevanta för dem som jobbar i flera delar av branschen – och samtidigt intressera även vanliga läsare.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Det tyckte jag att vi nådde upp till idag med trendspaningar kring hållbarhet och vilken roll tryckta böcker ska spela i framtiden. Dessutom tog vi upp liveshopping-fenomenet där vi idag publicerade en intervju med företaget bakom den plattform som både Norstedts och Akademibokhandeln använder: Bambuser.
Men på morgonen kom en betydligt större nyhet som ritar om spelplanen fullständigt för den svenska bokbranschen gällande digitala böcker. Men samtidigt är det ytterst få som förstår det och som faktiskt berörs. Det är verkligen bakom kulisserna.
Bokinfo är den gemensamma databasen för bokbranschen. Det är där man lägger upp sina böcker för att återförsäljare ska kunna beställa dem, och det är där både nätbokhandlare och Boktugg hämtar metadata (all fakta om en bok, från mått och vikt till omslagsbild och beskrivande texter samt lagerstatus och pris).
Problemet för Bokinfo är att för digitala böcker har det inte varit nödvändigt för förlagen att lägga upp sin metadata där. Det har räckt att placera den hos Publit eller Axiell där eboksfilerna och MP3-filerna ändå funnits. Än mer komplicerat blev det med streamingtjänsterna som själva tog emot både filer och metadata direkt in i sina system. Alltså saknas tusentals digitala böcker i Bokinfos databas – och hos Boktugg i dagsläget. Vilket retar mig.
Med dagens nyhet så försöker Bokinfo sätta sig i förarsätet igen, även för digitala böcker. Det är bra för branschen, men inte lika bra för distributörer av digitala filer – exempelvis Axiell Media (fd Elib) som dessutom precis gått ut med en prishöjning för mängder av små förlag. De kände naturligtvis till Bokinfos planer så kanske var det ett bekvämt sätt för dem att slippa småförlag?
Så dagens nyhet som är riktigt stor, enligt mig, blev ingen klickraket. Men om du är författare eller jobbar på förlag ska du läsa den noga.
Betydligt mer klickad blir förstås månadstopplistorna – Topplista – november 2020: De mest sålda böckerna i Sverige är alltid intressant för både läsare och folk i branschen. Vilka böcker och författare säljer egentligen mest? I november kan man dessutom räkna med att de som ligger på listorna verkligen sålt många böcker.
En nyhet som vi hade redan i onsdags kväll men där vi inväntade kompletteringar igår var Lars Molin får Redaktörspriset 2020 som nu istället blev en notis. Så är det ibland. Idag fredag ligger exempelvis en handfull nyhetstips som skulle ha blivit nyhetsartiklar om jag bara haft tiden att göra det.
Jag ägnade några minuter åt att slänga ihop den här bilden till vår Facebooksida för att illustrera några av våra produkter: webbsajt, nyhetsbrev och magasin.
Just nu lyssnar jag på en ljudbok om företaget WeWorks uppgång och fall där riskkapitalister slänger svindlande belopp över detta företag som expanderar men bränner miljarder dollar på vägen. Det är så långt ifrån bokbranschens ekosystem man kan komma.
Idag kom även konkurrenterna på Svensk Bokhandel med sin papperstidning, vilket syns när de lägger upp texter bakom betalvägg. Innan Boktugg kom in på marknaden låste de in betydligt fler nyheter, även sådant som inte publicerades i papperstidningen. Värt att komma ihåg.
Vårt nyhetsbrev, nr 260, gick idag inte ut till 7000 personer som jag hade hoppats. Det stannade på 6997. Sedan sjunker det alltid efter varje utskick, några få som avslutar sin prenumeration och så ett par adresser som studsar för att de är felstavade eller för att personen slutat sitt jobb eller stängt ner just det epostkontot. Så om vi får 100 nya prenumeranter en vecka så tappar vi samtidigt kanske 30.
Vi publicerade även en TT-text: Boktips inför julen 2020 – här är böckerna alla snackar om. Jag lade dock lite extra tid på att komplettera den med namnen på alla översättare. En liten gest för att visa uppskattning för en yrkesgrupp som ofta glöms bort, även i våra texter ska jag erkänna.
Andrea Rabus debuterar med feelgoodroman är rubriken på dagens debutantporträtt. Vi publicerar mängder av debutantporträtt, utan kostnad ska tilläggas. Det krävs inget köp av annons för att debutanter ska få presentera sig själva och indirekt sin bok. Här hittar du förresten alla samlade, på vår sida med debuterande författare.
Nej, nu ska jag hålla kväll trots att jag inte tidsinställt någon text till lördagen.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.