Idag var det beskedsdag för hundratals förhoppningsfulla författare som väntade på besked ifall de fått arbetsstipendier från Författarfonden. Och vi lägger ut en sen nyhet.
På redaktionen jobbar vi inte bara med det som ska publiceras omedelbart. Vi har en del större projekt. Ett är att gå igenom det digitala berget av noveller som vi fick in till vår novelltävling, något som vi helt ärligt är hemskt försenade med. Jag inser nu hur tufft det kan vara för ett bokförlag med manushögarna.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Men vi kämpar på, och det är kul att se hur många bra novellförfattare det finns. Det är verkligen inte enkelt att jämföra, så här i efterhand tänker jag att vi skulle haft en ännu tydligare avgränsning i temat för tävlingen.
Jag tänker att de som sitter i Författarfondens kommitté som ska fördela arbetstipendier befinner sig i en liknande sits. De ska dels läsa ansökningar och dels bedöma de olika sökandes litterära kvaliteter genom att faktiskt vid behov begära in och läsa böckerna de skrivit.
Vems behov är mest angelägna? Hur jämför man barnböcker med vuxenromaner och dikter med fackböcker? Är en skildring av en tidsepok mer angelägen än en barnbok med kiss och bajs som lockar barn till skratt och läsning? Och hur mycket hänsyn ska tas till författarens ekonomiska situation? Den som lever på existensminimum och skriver på heltid, eller den som har ett heltidsjobb och sliter hela dagarna för att ha råd att skriva på all sin lediga tid?
Sannerligen ingen lätt uppgift. Ett sånt här år är det dessutom mängder av författare som annars klarar sig hyggligt på framträdanden i skolor som tappat stora delar av sina inkomster. Gissningsvis har konkurrensen därför varit ännu hårdare – trots extra medel.
Men idag fick 615 författare, översättare, tecknare och fotografer – samt kulturjournalister jubla för att de beviljats ett arbetsstipendium på ett, tre eller fem år. Jag var en av dem, tack vare de extra miljoner som Sveriges Författarfond fått av Kulturrådet med anledning av covid-19-pandemin. Jag hade en riktigt bra start på 2020 med ett par föreläsningar i januari-februari och fler inbokade och förfrågningar under resten av året. Men i mars-april ställdes allt in och ni vet hur hösten varit. Ett stipendium på 50 000 kronor är enormt välkommet med tanke på att jag ännu inte plockar ut lön från Boktugg – och i år känns det som att jag levererat som författare och skrivit disciplinerat varje morgon under stora delar av året. Vilket innebär att jag har fyra färdiga manus (varav ett är färdigredigerat).
Denna vecka ska jag gå i mål med mitt första deckarmanus, det som påbörjades under NaNoWriMo. Ska låta det vila över jul innan jag börjar redigera på … nyårsdagen?
Vad har vi mer levererat idag på Boktugg? Jo, min intervju med Adlibris VD Jonas Karlén från igår innehåller en del intressant om deras tankar kring begagnade böcker och samarbete med Bookbeat. På tal om Bookbeat så har de skaffat en teknikpartner för eboksläsardelen av sin app, det ganska okända svenska bolaget Colibrio Reader som har flera internationella digitala boktjänster som kunder.
Från TT kom nyheten att författaren Patrik Lundberg tilldelas Guldpennan 2020 och att Cissi Wallin utreds för grovt förtal – igen samt en Nobelpristext: Nobelpriset i litteratur 2020: Louise Glück – med krass humor om existensen.
Tidigt i morse hade vi nyheten om att Storytel Original-berättelsen Knutbyflickan ges ut som tryckt bok – med andra ord ytterligare en ljudbok som blir pappersbok.
Och när man sitter på kvällen och pillrar med bland annat denna text (och ett Analysbrev) så ramlar det in ett pressmeddelande som får bli till en nyhetstext där vi var först ut: Hilda Kirkhoff är vinnare av Hela Sverige bakar 2020 – nu släpps hennes bakbok. Vi gjorde en artikel för fyra år sedan om processen bakom denna typ av bok som ju förbereds och trycks redan innan finalen har sänts i tv. Därför krävs det en del hemlighållande för att kunna uppnå säljstart av bakboken imorgon – dagen efter finalen …
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!