Ljudnivån höjs i det norska ljudboksbråket. Nu väljer Lydbokforlaget och Gyldendal att stämma sin egen författare Jørn Lier Horst för att han ”piratkopierar” sina ljudböcker, skriver VG.
Den norska ljudboksmarknaden liknar inte den svenska, kritiker menar att den är skadad eftersom de två stora aktörerna blockerar ljudböcker från varandra och dessutom stänger ute konkurrenter. Ett oligopol.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Detta har retat upp författare som inser att de förlorar stora pengar på att deras böcker inte är tillgängliga i alla ljudbokstjänster.
Jørn Lier Horst har därför gjort nya inläsningar av 21 ljudböcker som Gyldendal menar att de äger rättigheterna till. I slutet av oktober blev åtta av dessa tillgängliga i streamingtjänsten Ebok Pluss. Några veckor senare förklarade Lydbokforlaget och Gyldendal att de tänkte ta till rättsliga åtgärder.
Men istället har Jørn Lier Horsts nya förlag Strawberry (som snart ägs till 70 procent av Bonnier Books) lagt ut fler nyinlästa ljudböcker, av bland andra författarna Tom Kristensen och Unni Lindell. De var alla del av ”författarupproret” tidigare i år.
Jørn Lier Horst och hans advokat menar att författaren återtagit rättigheterna till ljudböckerna och att han är i sin fulla rätt att säga upp avtalen.
– Vi är de enda som har visat vilja att hitta en lösning. Jag har erbjudit miljonbelopp för att få till en förlikning för att det inte ska dra ut på tiden i en långvarig rättsprocess där mina ljudböcker inte är tillgängliga för publiken, säger Horst till tidningen VG.
Det författarna vill är att ljudböckerna ska finnas även på norska Storytel (som ägs till hälften av Cappelen Damm, som i sin tur är hälftenägt av Egmont och Bonnier Books) som har en större marknadsandel än Fabel (som ägs av Gyldendal). Men Storytel har inte vågat, med hänvisning till rättighetsstriden.
– Det är dessvärre vår sista utväg att gå till rätten. Vi kan inte acceptera kontraktsbrott och illojalitet. Och när det nu har gått så långt, måste vi också värdera stämningar mot dem som har gett ut och sålt dessa titlar mot bättre vetande, säger Ann-Kristin Vasseljen, förlagschef på Lydbokforlaget, till tidningen VG.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!