Årets mest lyssnade ljudbok på Storytel: Mytomanen av Sofie Sarenbrant (inläst av Katarina Ewerlöf). Mest lyssnade inläsare: Gunilla Leining. Mest lyssnade författare: JK Rowling.
Trots att en månad återstår har Storytel summerat årets mest lyssnade böcker, författare och inläsare. Listorna i denna artikel avser alltså perioden fram till 22 november.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Gunilla Leining är årets mest lyssnade inläsare hos Storytel, tätt följd av Katarina Ewerlöf och Stefan Sauk.
– Om jag kan vara med och bidra till att någon kanske känner sig lite mindre ensam och kan få uppleva glädje, sorg, gemenskap, spänning och flykt från vardagen ihop med mig och texten jag förmedlar så är det ju fantastiskt, säger Gunilla Leining i ett pressmeddelande.
2020 har varit ett märkligt år som både ställt till problem för bokbranschen men även gynnat ljudbokstjänsterna. Skådespelare vars gestaltningar av författares verk har bidragit till stunder av avkoppling, underhållning och verklighetsflykt för ljudbokslyssnarna.
– Det har varit ett omtumlande år. Pandemin har påverkat mig på olika sätt. Dels faktiskt positivt eftersom jag har varit tvungen att stanna upp – jag har haft tid för eftertanke, tid att värna om familjen och mina närmaste och se det stora i det lilla. Jag har alltid kört på rätt hårt, inte minst tidigare i jobbet som TV-producent, säger Gunilla Leining och tillägger:
– Men pandemin har varit påfrestande eftersom flera av mina allra närmaste är i riskgrupp. Oron finns ständigt närvarande för att de ska smittas och hur allvarligt det kommer att bli. Och naturligtvis oron för hela samhället – människor och branscher. Vad gäller mitt eget jobb så har jag haft turen att ha mycket att göra och det hoppas jag har bidragit till något positivt i människors liv detta märkliga år.
Katarina Ewerlöf, årets näst mest lyssnade inläsare, berättar att hon hade premiär för uppsättningen Vem är rädd för Virginia Woolf på Örebro teater i mars, men lyckan blev kortvarig.
– Vi fick inte spela mer än den kvällen. Däremot har det i stället blivit många inläsningar i min studio, säger Katarina Ewerlöf som kallar det “en stor ära” att hennes gestaltningar är så uppskattade och flitigt lyssnade i ljudbokstjänsten.
– Vi skådespelare ser på det här sättet att förmedla berättelser lite som ett slags urform, kanske lägerelden där man alltid samlats för att dela historier. Tänk så många som kanske hittar fram till litteraturen för första gången via våra tolkningar – det är stort!
Årets mest lyssnade ljudbok blev Sofie Sarenbrants Mytomanen, inläst av Katarina Ewerlöf.
– Tack alla lyssnare! Det är fantastiskt att Mytomanen kunde ta sig hela vägen till toppen, med tanke på hur många otroligt bra böcker som har släppts i år. Ett väldigt speciellt år i pandemins tecken, där litteraturen har spelat en viktig roll för många som behövt en verklighetsflykt, säger Sofie Sarenbrant.
Nedanför henne hittar vi en rad spänningsromaner – men på plats nio och tio ligger två Storytel Original-dokumentärer i form av Var är Olle? av Martin Ezpeleta och Knutbyflickan av Linnéa Kuling. Båda de serierna är dessutom inlästa av författarna själva.
Mest lyssnade författaren 2020: JK Rowling
När man tittar på vilka författare som totalt sett lyssnats mest hamnar Sarenbrant på en femte plats. Hon når inte riktigt upp till JK Rowling (tar första plats med sina långa Harry Potter-böcker) och författare med långa serier som Laila Brenden (2) och Margit Sandemo (4). Samt Lucinda Riley som kniper tredjeplatsen.
Anders Jacobsson och Sören Olsson, som ju släppt nya ljudboksserier på Storytel under året och dessutom flyttade hela sin backlist från Egmont i en storaffär, är sjua på topplistan.
Stefan Sauk hänger med i toppen
På listans tredjeplats över de mest lyssnade inläsarna hittar vi en ljudboksveteran: Stefan Sauk.
– Det är ju en oerhört värmande feedback att det är så många som säger att de väljer bok efter att det är jag som läser. Det har givetvis varit ett mycket märkligt år för oss alla. För min del så hade jag detta med ljudböcker som en liten extrasyssla vid sidan om, men under det här året så har den sidosysslan vuxit till att bli en tung huvudsyssla, dels för att alla andra projekt har blivit framflyttade och dels för att ljudboksbranschen har ökat kraftigt under det här året.
Anna Maria Käll, fyra på topplistan över årets mest lyssnade inläsare, har även hon drabbats av inställda jobb i pandemins spår. Tre föreställningar av Festen på Regionteatern Blekinge Kronoberg hann det bli innan vårens samtliga speltillfällen ströks.
– Jag har fortsatt att läsa in ljudböcker, och jag har haft turen att själv inte vara sjuk. Jag har fått en hel del hälsningar från tacksamma lyssnare som suttit i karantän. Det känns fint att jag hållit dem sällskap med mina böcker, säger Anna Maria Käll.
Storytel2020 sammanfattar ditt ljudboksår
Storytel har även inspirerats av Spotify då det är premiär för funktionen Storytel2020, där användarens gångna år med Storytel summeras. Individuell statistik över lyssningar och läsningar av ljud- och e-böcker presenteras i grafik och bilder anpassade för delning i sociala medier. Exempelvis personliga topplistor över författare och inläsare och längsta antalet sammanhängande dagar som man lyssnat.
Årets mest lyssnade inläsare på Storytel 2020
1. Gunilla Leining
2. Katarina Ewerlöf
3. Stefan Sauk
4. Anna Maria Käll
5. Jonas Malmsjö
6. Magnus Roosman
7. Marie Richardson
8. Tomas Bolme
9. Julia Dufvenius
10. Reine Brynolfsson
baseras på antal konsumerade timmar 1 januari–22 november 2020
Årets mest lyssnade författare på Storytel 2020
1. JK Rowling
2. Laila Brenden
3. Lucinda Riley
4. Margit Sandemo
5. Sofie Sarenbrant
6. Jan Guillou
7. Anders Jacobsson och Sören Olsson
8. Anna Jansson
9. Lars Kepler
10. Nora Roberts
baseras på antal konsumerade timmar 1 januari–22 november 2020
Årets mest lyssnade böcker på Storytel 2020
1. Mytomanen – Sofie Sarenbrant, inläst av Katarina Ewerlöf, Bookmark Förlag
2. Vingar av silver – Camilla Läckberg, inläst av Mirja Turestedt, Bokförlaget Forum
3. Där kräftorna sjunger – Delia Owens, inläst av Anna Maria Käll, Bonnier Audio
4. Innan molnen kommer – Mari Jungstedt, inläst av Katarina Ewerlöf, Albert Bonniers Förlag
5. Spegelmannen – Lars Kepler, inläst av Jonas Malmsjö, Albert Bonniers Förlag
6. Dödslistan – Anna Jansson, inläst av Marie Richardsson, Norstedts
7. En bur av guld – Camilla Läckberg, inläst av Mirja Turestedt, Bonner Audio
8. Fruset guld – Rolf Börjling & Cilla Börjlind, inläst av Nina Zanjani, Norstedts
9. Var är Olle? – Del 1. Försvinnandet – Martin Ezpeleta, inläst av Martin Ezpeleta, Storytel Original
10. Knutbyflickan – Livet i sektens innersta krets – Linnéa Kuling, inläst av Linnéa Kuling, Storytel Original
baseras på antal avslutade lyssningar 1 januari–22 november 2020
Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!