Netflix tittar på ljudböcker, podcasts och har redan gjort videoböcker

Videoboken är redan här. I den här serien låter Netflix svarta kändisar läsa barnböcker skrivna av svarta författare. Men i framtiden kan videoboken blir en metod för budgetfilmatisering. Bild: Skärmdump.

Netflix har alltid lett innovationen. När marknaden för videostreaming mättas tittar de mot ljudmedia. Vilket leder dem in till bokbranschen. Inte bara skärningspunkten ljudbok/podcast utan även den helt nya videoboken.

Ni minns väl musiksagorna? I början så sa en berättarröst att när du hör [någon sorts noga utvalt ljud passande boken] så är det dags att vända blad.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Det senaste året har vi skrivit alltmer om podcasts som smyger sig närmare bokbranschen på olika sätt. Det blir allt svårare att dra gränsen mellan podcast och ljudbok. När Sveriges radio gick ut med nyheten om att Handbok för superhjältar ska bli radioföljetong så valde de att kalla det för en podcastserie.

Streamingtjänsterna för ljudböcker talar ofta om att deras konkurrenter inte är fysiska böcker utan andra mediaformat. Podcasts, musik, spel och … video/tv.

Alla som följer Boktugg känner till att Spotify visar allt större intresse för både podcasts och ljudböcker. Kanske kan det kännas tryggare med ljudböcker än poddare som Joe Rogan?

Men i veckan kunde vi rapportera om att Netflix också sneglar mot ljudformatet. Dels genom att de testar funktioner i sin mobilapp för att spela upp enbart ljudet. Kanske inte så givande om det är en actionrulle, men för exempelvis Lettermans talk show och många dokumentärer skulle ljudspåret funka alldeles utmärkt.

Videoböcker som ”billig” filmatisering av populära böcker?

Dessutom har Netflix sneglat mot högläsning av sagor på tv (i serien Barnens bokhörna läser svarta kändisar böcker av svarta författare). Dit är steget inte långt till att låta en författare läsa upp sin egen bok, sittande i en mysig fåtölj framför brasan? Eller kanske faktiskt ha en skådespelare som läser och låta videon bli ett bildspel.

Netflix skulle kunna göra videoböcker, som en slags lågbudgetfilmatisering av böcker. Ett sätt att testa intresset och marknaden. En videobok som blir populär kan de sedan göra film eller tv-serie av.

Och framför allt har de då en typ av innehåll som verkligen funkar att lyssna på i appen utan att man behöver titta.

Storytel, Bookbeat och Nextory som precis börjat kolla över axeln för att se vad Spotify pysslar med måste nu se upp med Netflix. Ja, inte bara Netflix. Det finns ju en hel ocean av konkurrenter som också har muskler för att betala en författare en miljon för att läsa högt ur sin bok: Disney, HBO och … ja, eller varför inte Cmore och Viaplay?

Fotnot: Denna text är hämtad ur Boktuggs nyhetsbrev #248 som kom ut igår, fredag 30 oktober 2020. Om du inte redan är prenumerant så anmäl dig genast via formuläret nedan!

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,