Blir det någon av de svenska författarna Steve Sem-Sandberg eller Johan Jönson? Eller Finlands Monika Fagerholm? Eller blir det ett postumt pris till den kontroversielle poeten Yahya Hassan? Nästa vecka avslöjas vem som får Nordiska rådets prestigefulla litteraturpris.
“Den är ett brinnande vittnesbörd. Dess röst kommer att höras. Och eftersom den talar poesins språk, kommer den också att bli hörd.” Så skrev Nordiska rådet i motiveringen till Yahya Hassans diktsamling “Yahya Hassan 2” när nomineringarna till litteraturpriset offentliggjordes i februari i år.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Drygt två månader senare nåddes litteraturvärlden av att den danske poeten hade avlidit, bara 24 år gammal. Nu kan han postumt tilldelas det prestigefulla priset, vars vinnare avslöjas nästa vecka.
Poesi med stor verkan
Författaren, litteraturkritikern och poeten Eva Ström beskriver Yahya Hassan som en poet som har gjort stort avtryck med sina blott två utgivningar.
– Ingen kan gå oberörd från hans poesi, den är oerhört stark. Det är en berättande poesi som inte är svårtillgänglig, experimentell eller modernistisk utan snarare lättillgänglig. Men den väcker samtidigt många tankar och har stor verkan, säger hon.
Hassans självbetitlade debut slog ned som en bomb när den kom 2013. Den skildrar en våldsam förortsuppväxt i skuggan av ett patriarkalt och religiöst förtryck och är den mest sålda debutsamlingen i Danmarks historia. Han hyllades och tilldelades flera tunga litteraturpriser, men var också kontroversiell med bland annat en fängelsedom och en dom till rättspsykiatrisk vård för en rad olika brott.
Två andra som har chans på priset är Sveriges Steve Sem-Sandberg och Johan Jönson. Nyblivne akademiledamoten Sem-Sandberg är nominerad för tredje gången, denna gång för den historiska romanen “W” som bygger på den sanna historien om soldaten Woyzeck. Jönson är nominerad för andra gången, nu med tvillingdiktsamlingen “Marginalia/Xterminalia”.
Två starka nomineringar, enligt Eva Ström.
– Steve Sem-Sandbergs “W” är en jättestark och väldigt ambitiös roman. Visst fordrar den en viss ansträngning av läsaren men Nordiska rådets pris ska ju premiera litteratur med kvalitet och det är ju verkligen det här. Johan Jönson är en poet som skriver omfattande diktsamlingar, det är inga tunna häften precis. Det är nästan dagboksmässigt, man kommer in i ett liv, tankar, skeenden. En bok att sjunka in i.
Hon lyfter även fram den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm, som är nominerad för “Vem dödade Bambi?”, som “en mycket stark kandidat”.
– Hon är verkligen en berättare, hon kan skapa karaktärer, det finns alltid något gåtfullt som gör att man vill läsa vidare. Det finns också någon slags mystik och magi, ett slags gåta. Ett spännande författarskap med kvinnor i centrum.
Text: Sara Haldert/TT
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Fakta: Nordiska rådets litteraturpris
Delas ut till ett skönlitterärt verk skrivet på något av de nordiska språken. Instiftades 1962 och belönar vinnaren med 350 000 danska kronor. I år har 13 verk nominerats varav åtta är romaner, tre är diktverk och en är en novellsamling. Vinnaren avslöjas på en digital prisceremoni den 27 oktober.
Årets nominerade
Danmark:
Yahya Hassan 2, diktsamling av Yahya Hassan
HHV, FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas, roman av Hanne Højgaard
Finland:
Vem dödade Bambi?, roman av Monika Fagerholm
Allt ett under, roman av Juha Itkonen
Färöarna:
Ikki fyrr enn tá, roman av Oddfrídur Marni Rasmussen
Island:
Lifandilífslækur, roman av Bergsveinn Birgisson
Kládi, novellsamling av Frída Ísberg
Norge:
Den gode vennen, roman av Bjørn Esben Almaas
Vi er fem, roman av Matias Faldbakken
Det samiska språkområdet:
Juolgevuoddu, diktsamling av Niillas Holmberg (bosatt i Finland)
Sverige:
Marginalia/Xterminalia, diktsamling av Johan Jönson
W roman av Steve Sem-Sandberg
Åland:
När vändkrets läggs mot vändkrets, diktsamling av Mikaela Nyman