Författaren Johanna Holmström skrev en biografi om finlandssvenska författaren Märta Tikkanen men hamnade i en snårig konflikt med Tikkanen själv samt hennes dotter Susanna Ginman.
I ett långt reportage i Hufvudstadsbladet berättar Johanna Holmström att Märta Tikkanen inte kom med några invändningar när hon fick läsa ett första utkast – förutom att hon ville att ett namn skulle strykas. Det var när dottern Susanna Ginman, som är Märta Tikkanens företrädare i juridiska frågor, läste och reagerade på en del saker i texten som konflikten tog sin början.
Den beskrivningen håller dock inte Märta Tikkanen med om.
– Kanske är det för att hon inte vill bråka med mig, gamla människan? Men inte är det Susanna, bara för att vi har gått igenom boken tillsammans.
Hon och dottern meddelade att Tikkanen gått med på att medverka till bokens tillkomst på villkor att Tikkanen själv fick sista ordet.
– Då sa jag att då blir det inte en bok. Om min vilja inte respekteras.
Johanna Holmström fick anvisningar om att fler namn skulle strykas och citat ur döda personers brev ändras, säger hon i en intervju med Yle.
Förlaget M, där boken ska komma ut, har nu dragit tillbaka den första versionen från tryckeriet och i stället kommer boken ut med ändringar som Märta Tikkanen godkänt. Johanna Holmström säger att hon inte tycker att alla ändringarna är relevanta.
– Märta Tikkanen har ju redan skrivit allt om sitt liv. Vi talar om en författare som ville säga att ingenting är skamligt, att det inte ska finnas några hemligheter. Varför vill den personen eller hennes intressebevakare inte ha en ärlig biografi?
Text: Ann Edliden/TT
Boktugg noterar: Norstedts ger ut boken Borde hålla käft : en bok om Märta Tikkanen på den svenska marknaden. Här släpps boken den 22 oktober.
Den här veckan utkom dessutom ytterligare en biografi: De oerhörda orden : en bok om Märta Tikkanens författarskap av Siv Storå, nära vän till Märta Tikkanen, som enligt förlaget “har skrivit den första heltäckande biografin över Tikkanens författarskap”.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!