Partiledarna avslöjade vad de helst läser – i samtal på Bokmässan 2020

Ulr Kristerson boktips.
Ulf Kristersson (M) hyllade Gui Minhais poesi under Bokmässans invigningsseminarium.

Jimmie Åkesson läser helst Per Anders Fogelström, Ebba Busch föredrar Karin Boye och Jonas Sjöstedt hyllar Alex Schulman. Under Bokmässans invigningsseminarium avslöjade partiledarna sina litterära vanor.

Ett tema för årets digitala bokmässa är den försämrade läsförståelsen och den minskande läsningen bland unga och barn – och under torsdagseftermiddagen samlades ledarna för de åtta riksdagspartierna för att under mässans invigningsseminarium på Riksdagsbiblioteket berätta om sina läsvanor och egna favoriter inom den skön- och facklitterära världen.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Och att döma av mötet spänner de svenska partiledarnas läsning över såväl ett flertal genrer som tidsperioder – från klassiker som Karin Boyes “Kallocain” – som hyllades av Kristdemokraternas ledare Ebba Busch – till rykande färska “Familjen” av Johanna Lerneby Bäckström, vilken är Moderatledaren Ulf Kristerssons fackboksval.

Åkesson läser Fogelström

Ytterligare en partiledare som hyllar en svensk litteraturhistorisk klassiker i form av Per Anders Fogelströms “Stadserie” är Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som berättade att romanerna har fascinerat och följt honom ända sedan gymnasietiden – då han ännu inte hade besökt Stockholm.

– De säger mycket om Sveriges framväxt från en annan tid till ett välfärdssamhälle, och jag är fascinerad av den utvecklingen, sade Åkesson.

Jimmie Åkesson (SD) läser helst Per-Anders Fogelström, berättade han under Bokmässans invigningsseminarium, som leddes av Bengt Westerberg. Foto: Amir Nabizadeh/TT.

“Läste inte som barn”

Inrikesminister Mikael Damberg, som under dagens seminarium hoppade in för sin socialdemokratiska partiledare, statsminister Stefan Löfven, valde å sin sida att tipsa om en av USA:s tidigare president Barack Obamas favoritböcker “En gentleman i Moskva” av den amerikanske författaren Amor Towles.

Inrikesministern tog också upp den minskande läsningen bland unga, då han berättade att inte heller han läste som barn.

– Jag läste inte en bok som barn, då tittade jag bara på tv. Det har kommit först under senare år, och nu läser jag av lust, för att slappna av – och för att lära mig nya saker, berättade Damberg.

Dagens seminarium firade också 20-årsjubileum – redan år 2000 samlades den tidens partiledare under bokmässan Bok & Bibliotek av föreningen Läsrörelsen för att under rubriken “Vad läser partiledarna?” avslöja sina läsvanor.

Rättad: I en tidigare text blev Fatima Bremmers efternamn i faktarutan felaktigt.

Text: Anna Grönberg/TT

Fakta: Partiledarnas bokfavoriter i urval

Jimmie Åkesson (SD), skönlitterär favorit: “Stad-serien” av Per Anders Fogelström.

Ulf Kristersson (M), skönlitterär favorit: Jag ritar en dörr på väggen med fingret, Gui Minhai.

Annie Lööf (C), facklitterär favorit: Ett jävla solsken, Fatima Bremmer.

Ebba Busch (KD), facklitterär favorit: Hjärnstark, Anders Hansen.

Nyamko Sabuni (L), skönlitterär favorit: Allt jag fått lära mig, Tara Westover.

Jonas Sjöstedt (V), skönlitterär favorit: Bränn alla mina brev, Alex Schulman.

Per Bolund (MP), facklitterär favorit: Svälten, Magnus Västerbro.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.