Nordiskt samarbete kring digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates

I ett nordiskt samarbete mellan Litteraturhuset i Oslo, litteraturfestivalen Louisiana Literature i Köpenhamn och Internationell författarscen i Stockholm presenteras ett digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates (pressbild) och Linn Ullmann.

Litteraturhuset i Oslo, litteraturfestivalen Louisiana Literature i Köpenhamn och Internationell författarscen i Stockholm presenterar ett digitalt författarsamtal med Joyce Carol Oates och Linn Ullmann.

På grund av covid-19 inhiberades Joyce Carol Oates planerade vårbesök i Norden. I väntan på ett fysiskt besök kommer nu istället ett specialproducerat samtal mellan Oates och Ullmann att publiceras digitalt i Köpenhamn, Stockholm och Oslo, skriver Kulturhuset Stadsteatern Stockholm i ett pressmeddelande. En längre version av konversationen kommer också att inkluderas i Litteraturhusets och Linn Ullmanns podcast How to Proceed.

Har konstnärer ett socialt ansvar? Bör konsten vara ”ren” och inte problematisera etiska eller politiska frågor? Vilka är de skilda åsikterna om detta, och vad är egentligen konstens roll? Det här är frågor som Joyce Carol Oates har utforskat i hela sitt liv, i såväl det omfattande författarskapet som i egenskap av professor i kreativt skrivande. För närvarande innehar Joyce Carol Oates en gästprofessur vid University of California i Berkeley.

Joyce Carol Oates (USA) är en av världens mest hyllade författare och återkommer varje år i spekulationerna kring Nobelpriset i litteratur. Sedan debuten 1963 har hon publicerat mer än hundra böcker i de flesta genrer, inklusive romanerna Dödgrävarens dotterMörkt vatten and Mitt liv som råtta. Kärnan i hennes författarskap är enligt Oates själv att ”bear witness” – att genom historierna om samhällets mest utsatta, vittna för de som inte har någon som för deras talan. Teman som diskriminering av kvinnor, rasism, våld, makt och maktlöshet är återkommande i Oates författarskap.

Samtalet kommer visas på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida den 8 september, för att därefter ligga tillgängligt i 30 dagar framåt.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,