Danska förlaget Gyldendal redovisar en förlust på 17 miljoner DKK första halvåret, en rejäl förbättring mot 2019. Men utan covid-19 hade det blivit vinst, enligt rapporten.
I delårsrapporten för första halvåret beräknar Gyldendal resultatpåverkan från covid-19-pandemin till 20 miljoner DKK. Det är framför allt fysiska aktiviteter som läxhjälp som drabbats. Dotterbolaget Substy avvecklas som en konsekvens av situationen kring covid-19.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Det har varit ett märkligt halvår. Men covid-19-situationen har gett ytterligare skjuts åt den pågående digitaliseringen med ökad streaming och köp på nätet. Vi har första halvåret, trots osäkerheten kring covid-19, valt att sjösätta många digitala skepp med stora investeringar i bland annat Studybox, Chapter och Gyldendal Stereo. Jag är glad och stolt över att våra ledare och medarbetare har kunnat genomföra allt detta under dessa vanskliga villkor – och samtidigt fortsätter vi att förbättra den underliggande intjäningen, säger Morten Hesseldahl, VD för Gyldendal, i ett pressmeddelande.
Den underliggande resultatförbättringen jämfört med 2019 beräknas till mellan 35 och 40 miljoner danska kronor genom reducerade kostnader, bland annat genom integrationen av dotterbolaget Rosinante & Co.
Gyldendal ökade omsättningen till 386 milj DKK (376), en siffra som förlaget tror hade legat 15 milj DKK högre utan covid-19.
Prognosen för resten av året är osäker med tanke på pandemin och den finansiella utvecklingen. Gyldendal räknar ändå med att nå en omsättning i nivå med föregående år, 881 miljoner DKK.
Lanseringen av den digitala prenumerationstjänsten Chapter, som ska ske under tredje kvartalet 2020, beräknas belasta resultatet med 15-20 miljoner DKK i år och lika mycket nästa år.
Digitaliseringen var tydlig även för förlaget då försäljningen ökade med 30 procent räknat i antal exemplar och de digitala exemplaren utgjorde mer än hälften av försäljningen men med betydligt lägre styckpriser än för tryckta böcker, konstateras i rapporten.
Bokklubbarna fortsatte tappa medlemmar under första halvåret, men i maj-juni återlanserades dessa med en ny digital plattform och en ny strategi där Gyldendal erbjuder både digitala och tryckta böcker.
Efter nedskrivningar och covid 19-effekter siktar Gyldendal på ett nollresultat för 2020 med en osäkerhetsmarginal på 10 miljoner DKK. Detta under förutsättning att det under andra halvåret inte sker några stora nedstängningar av det danska samhället och detaljhandeln, enligt rapporten.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!