På Idus har författarna jobbat hårt med att öka sin digitala närvaro och hitta kreativa vägar att nå ut – och ju mer kreativitet desto större uppmärksamhet.
Ulrika Slottner är vd på förlaget Idus. Hon hyllar sina författares kreativitet under våren då de fysiska evenemangen ställdes in och gläds åt nya potentiella samarbeten med flera utländska förlag.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Hur har 2020 hittills varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Vi har som de flesta andra påverkats mycket av corona. I början rasade försäljningen men den återhämtade sig någorlunda efter någon månad. Det har varit väldigt tråkigt för alla författare som fått föreläsningar, releaser och annat inställt. Men de har varit fantastiska på att ställa om och försöka öka sin digitala närvaro i stället. Och ju mer kreativa alla är desto större uppmärksamhet. Så vi kan se att media varit mer intresserade än annars av de böcker vars författare hittar nya, smarta vägar.
– Något positivt: Vi har blivit kontaktade av flera utländska förlag som vill samarbeta. Oftast skapas kanske dessa kontakter på mässor utomlands, där vi inte är med, men nu tar de direktkontakt istället.
Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– Det får vi se! Mycket beror ju på hur pandemin utvecklar sig. Behöver vi bli ännu mer restriktiva, kan vi fortsätta som vi gör, eller till och med komma igång lite med föreläsningar med mera? Det styr nog mycket vad som blir vårt fokus och viktigast för oss i höst. Generellt annars är ersättning för de digitala formaten en viktig fråga.
Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Feelgood om jag hinner, annars blir det såklart mest manusläsning även på sommaren.
Tre boktips från Idus utgivning med Ulrika Slottners motiveringar:
- Clara & viruset : Jakten på toapapper av Lisa Kärmander och Emmelie Salomonsson. ”Vi var först ut med fysisk bok om Corona, och fick även med toapappret. En bok om virus, smittskydd, och vikten av att dela med sig. Skriven med en skopa humor och färgglad fantasi!”
- Pekbok på skånska av Jonas Pålsson. ”Underbar pekbok som uppskattas av både stora och små. Ger många härliga skratt och är den perfekta presenten till alla som gillar Skåne!”
- Sverige: små roliga fakta av Therese Cardell. “Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Sverige och dess historia. Sist finns också en klurig frågesport samt ett härligt spel.”
Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du har läst i sommar eller tänkt att du måste läsa?
– Solsken och parmesan av Christoffer Holst, underbar sommarbok som man inte får missa!
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!