På Ellerströms förlag är man van vid att klara sig med små marginaler, men coronavåren har ändå varit tuff. Alla vårens titlar släpptes dock enligt plan.
I Boktuggs sommarserie är turen kommen till Marie Pettersson, förläggare på Ellerströms. Hon saknar kreativiteten i vardagen och menar att det svåraste under våren har varit att inte kunna träffas. Att hitta nya vägar för det intellektuella samtalet är en viktig fråga för branschen i höst.
Hur har våren varit för er på förlaget?
– Våren har känts tuff. Vi gick från en situation som redan var skakig, med en tendens till sjunkande försäljning redan innan corona på grund av den pågående digitaliseringen. Men samtidigt är vi väldigt vana vid ups and downs och vid att klara oss med små marginaler, och vi har fått ut hela vårlistan planenligt, med gott resultat, inte minst vad gäller recensioner och annan positiv uppmärksamhet kring böckerna. Det svåraste har varit att inte kunna träffas som vanligt. Zoom-möten och hemmajobb tar död på en del av den vanliga kreativiteten, säger Marie.
Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– För oss som jobbar med smal litteratur är det nu viktigt att hålla igång det intellektuella samtalet. Många av oss är både ekonomiskt och idémässigt beroende av att mötas kring texter och samtal, på bokmässor, uppläsningar, releaser och internationella utbyten av olika slag. Den infrastrukturen har fått sig en törn nu i och med corona, och det gäller att vara med och bygga upp den igen, men också att hitta nya vägar för det intellektuella samtalet.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– På sommaren brukar jag catcha upp på samtidslitteraturen från det gångna året, om jag inte, som i år, är helt dränkt i jobbläsning även på semestern. Denna sommar har jag hittills ägnat åt att läsa skådespelaren Lena Nymans dagböcker, som utkommer hos oss i höst.
Så är det dags för Marie Pettersson att tipsa om tre titlar ur Ellerströms aktuella utgivning:
- Theis Ørntofts roman Solar. “Den bästa samtidsroman jag läst på väldigt länge – en dystopi över klimatkrisåldern och en svidande uppgörelse med både den moderna manligheten och mänskligheten i stort. Dessutom superfint översatt av Michael Larsson.”
- Michel Houellebecqs essäbok I Schopenhauers närvaro. “En bok som ger viktiga nycklar till Michel Houellebecqs idévärld och en djupare förståelse av hans övriga verk. Samtidigt som Schopenhauer uppenbarar sig för en i nytt ljus. Översatt av Kennet Klemets.”
- Juliana Spahrs diktsamling Denna förbindelse mellan alla med lungor. “Otrolig diktsamling som när den utkom kopplade greppet om händelserna kring 11 september, en böljande antikrigsdiktning vars innebörder liksom vidgades av pandemin och dess påminnelse om hur sammanlänkade vi alla är. Översatt av Athena Farrokhzad.”
Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt “den måste jag läsa i sommar”?
– Väldigt sugen på Valeria Luisellis De förlorade barnen – ett arkiv, som ges ut på Rámus, får se vad som hinns med, säger Marie Pettersson.