Fri Tanke är fortfarande beroende av den fysiska bokhandeln och tog tidigt ett beslut att flytta större delen av utgivningen till hösten för att minimera returer.
Martina Stenström är förlagschef på Fri Tanke och dagens gäst i Boktuggs sommarserie. Hon berättar om en märklig vår som fört med sig flera förändringar på förlaget, i form av inställda event och uppskjutna utgivningar. I sommar tänker hon läsa om en gammal klassiker från sin barndom.
Hur har våren varit för er på förlaget, med tanke på corona och annat?
– Våren har varit märklig, vi gick från att ha flera publika event varje vecka till noll. Vi är fortfarande beroende av den fysiska bokhandeln och tog tidigt ett beslut att flytta större delen av utgivningen till hösten för att minimera returer. Som de flesta andra har vi ställt om till att mestadels jobba hemma och ha digitala möten, säger Martina Stenström.
Vilken är den viktigaste frågan i bokbranschen i höst?
– En långsiktigt hållbar affärsmodell när bokkonsumtionen går från papper till padda. Och samma sak gäller marknad/PR. För vår del också ett sätt att nå ut med samtalsformat när vi inte kan mötas fysiskt.
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Har du något somrigt läsminne, vad brukar du läsa på somrarna?
– Jag brukar läsa ikapp skönlitteratur på sommaren. I sommar funderar jag på att läsa om Kulla Gulla, sträckläste dem första gången ett mellanstadiesommarlov. I augusti ska vi göra ett par digitala samtal med Parkteatern, under vinjetten ”Verket”. Inför det läser jag Calvinos De osynliga städerna och Aleksijevitjs Kriget har inget kvinnligt ansikte.
Uppskjutna utgivningar till trots har Martina några aktuella titlar från Fri Tanke förlag som hon gärna vill tipsa Boktuggs läsare om.
- Världen själv av Ulf Danielsson är måsteläsning för alla som är intresserade av medvetandets mysterium, tänkande maskiner och huruvida vi kan tala om verklighetens existens.
- Neandertalmänniskan av Svante Pääbo finns nu som pocket, det är en fascinerande skildring av människans släkthistoria och ett forskarliv.
- Åsa Wikforss bok Alternativa fakta finns i nyutgåva och som ljudbok, inläst av Albin Flinkas. Wikforss ger nycklar till att skilja lögn från sanning och hur vi vet det vi vet.
Är det någon aktuell bok från något annat förlag som du tänkt ”den måste jag läsa i sommar”?
– Jag har fortfarande inte läst Nina Wähäs Testamente. Den tänker jag läsa i sommar!