Tegelstenarna – alla tjocka böcker vi nu har tid att läsa

Nobelpristagaren Olga Tokarczuk. Arkivbild: Anders Wiklund/TT.

Inga teaterföreställningar, konserter eller festivaler – och nästa inga biopremiärer. Corona sätter i sommar stopp för de flesta kulturaktiviteter – men inte för bokläsningen. Vi tipsar om tegelstensromaner och romansviter att plöja nu när det finns extra tid till att läsa.

“Alberte-trilogin”, 1926–1939, 896 sidor

Förmodat självbiografisk trilogi av den norska författaren Cora Sandel (egentligen Sara Fabricius). Det är sent på 1800-talet. Alberte kvävs av det borgerliga småstadslivet i nordligaste Norge, där hon alltid fryser. Hon sjappar till Paris där hon börjar hänga med skandinaviska bohemer, försöker bli författare och möter kärleken, för att sedan återvända till Skandinavien och återigen frysa – nu i den kalla skuggan av maken skulptören. En högklassig konstnärsroman.

“Motståndets estetik”, 1975–1981, 1 004 sidor

En arbetargrabb kastas runt i ett oroligt Europa, allt medan 1930-talet går mot sitt slut och fascismen blommar i all sin fulhet. Från spanska inbördeskriget till det revolutionära Paris, från Prag i Europas hjärta till Alingsås i dess utkanter. En vänsterintellektuell romantrilogi av Tysklandsfödde Peter Weiss, en pulserande berättelse om hans långa exil, den som gjorde att han hamnade i Sverige. Ett epokavgörande verk som vill hålla motståndet vid liv – och föra det vidare.

“2666”, 2004, 1 053 sidor

Ett gäng litteraturvetare, en sportjournalist och en filosofilärare letar alla efter den försvunne författaren Benno von Armchiboldi. Jakten för dem till en ökenstad vid gränsen mellan Mexiko och USA som präglas av kriminalitet och korruption och som skakats av ett hundratal olösta kvinnomord. 2666 gavs ut ett år efter Robert Bolaños död och blev därmed hans sista roman – men också hans största succé. Det sägs att Bolaño delade in den i fem mer eller mindre fristående delar för att han var orolig att ingen skulle orka läsa hela. Men den tjocka pärmen till trots flyger man fram över sidorna, inte sällan med andan i halsen.

“Ædnan”, 2018, 766 sidor

Linnea Axelssons hyllade och Augustprisade diktepos är en lika vacker som viktig berättelse om tre generationers samiska kvinnor. En poetisk skildring av rötter, kolonialism, svenskhet – och av naturen, dess tillgångar och rätten till mark. Ædnan är ett gammalt nordsamiskt ord som betyder landet, marken och jorden. I “Ædnans” verser målar Axelsson med få ord ett tydligt landskap med många känslor och en stark historia.

“Romanerna om Patrick Melrose”, 1992–2012, 785 sidor

Droger och dekadens, knepiga relationer och rena övergrepp, men också överlevnadsinstinkt och torr, torr humor. I Edward St Aubyns fem delvis självbiografiska romaner om den olycksförföljde Patrick Melrose barndom, ungdom och medelålder i och kring den brittiska överklassen ryms inte bara ett liv, utan även alla de motstridiga, mänskliga känslor som hör livet till. Hat och kärlek. Lycka och leda. Allt skrivet på ett elegant, sakligt, skarpt och roligt språk som aldrig vänder bort blicken.

“Jakobsböckerna”, 2014, 1 057 sidor

Nobelpristagaren Olga Tokarczuks magnum opus handlar om den historiske personen Jakob Frank, här en djupt kontroversiell judisk ledare, karismatisk och sexuellt monstruös. Utifrån hans rörelse skildrar hon ett kulturellt och religiöst dynamiskt 1700-tal där det judiska är lika polskt som något annat. När Tokarczuk skriver historia gör hon det dessutom på en medryckande prosa, därtill med stort utrymme för människornas egenheter och konkreta liv: mensfläckar, kärlek till hundvalpar, kläder och inte minst mat.

“Ulysses”, 1922, 823 sidor

James Joyce modernistiska mästerverk/jätteprojekt från 1922 utspelar sig under ett enda dygn i Dublin, den 16 juni 1904. Medan dagen vecklas ut får vi möta poeten Stephen Dedalus, den bedragne annonsförsäljaren Leopold Bloom, och till sist hans hustru Molly i en oförglömlig monolog – allt medan språket, rytmiskt, svindlande och kroppsligt, ger vardagen puls och gör konster över boksidorna. Att läsa Ulysses är ibland utmattande, men aldrig tråkigt.

“Sagan om is och eld”, 1996–201, 4 301 sidor

Kommer du ihåg “Game of Thrones”? Fantasy-tv-serien som du och alla dina kompisar såg, men där den sista säsongen verkligen sög för att manusförfattarna inte hade någon färdig bokförlaga att följa. Nu har du kanske tid att borra dig in i de väldiga textmassorna i de fem av sju planerade volymerna från originalförfattaren George R. R. Martin. Med stor säkerhet dröjer det förstås ännu längre innan några drakar kläcks, men i gengäld får du all substans som de självgoda boknördarna menar har saknats i tv-serien.

“Historien”, 1974, 721 sidor

“Historien” utspelar sig mellan 1941 och 1947 – en i Italiens historia mycket mörk period. I centrum står änkan och halvjudinnan Ida Ramundo, som lever i skräck för att hennes påbrå ska upptäckas. Tillsammans med sina söner – som är frukten av en våldtäkt av en tysk soldat – försöker hon överleva i ett av kriget alltmer sargat Rom. “Historien” sågades av kritikerkåren, då den ansågs vara reaktionär. Men bland läsarna blev romanen snabbt enormt populär – vilket den är än i dag.

Fotnot: Böckernas sidantal kan variera beroende på utgåva.TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Fakta: Flera tegelstenar

Vredens druvor av John Steinbeck

Bok utan namn av Göran Sonnevi

“På flykt från ett sorgebud” av David Grossman

“Ett litet liv” av Hanya Yanagihara

“Krig och fred” av Leo Tolstoj

“På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust

“Bröderna Karamazov” av Fjodor Dostojevskij

“Kristin Lavransdotter” av Sigrid Undset

“Samlade verk” av Lydia Sandgren

“Min kamp” av Karl Ove Knausgård

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …