Pia Printz blir förlagschef på Piratförlaget. Hon har redan lämnat över förlaget som bär hennes namn till sina kollegor och i höst ska hon istället jobba sida vid sida med en av sina idoler i förlagsvärlden.
— Det var Ann-Marie som kontaktade mig. Vi har ju känt varandra i många år och hon har alltid varit en förebild för mig, en av de stora i förlagsvärlden. Så det var svårt att motstå när hon erbjöd mig det här jobbet, säger Pia Printz till Boktugg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Det har gått tio år sedan Pia Printz ”ramlade in” i bokbranschen och gjorde succé med boken En dag av David Nicholls. Hon byggde upp förlaget Printz Publishing, sålde det för två år sedan till Norstedts förlagsgrupp och det är idag en del av Storytel. Det sista verksamhetsåret innan det försvann in i Norstedts omsatte Printz Publishing 20,4 Mkr och gjorde en vinst på 3,7 Mkr. Samma år (2018-04) omsatte Piratförlaget 41,6 Mkr med en vinst på endast 600 tkr. Året efter gjorde Piratförlaget en förlust (den första i förlagets historia) på 4,3 Mkr vilket ledde till att de tvingades säga upp medarbetare och minska kostnaderna. Bokslutet för det senaste året (per siste april 2020) är inte offentligt än men man ska ha lyckats vända till vinst igen.
Så i höst kommer du inte att jobba på förlaget som bär ditt namn, hur känns det?
– Det är lite lustigt, men jag har ju själv sett till att det blev så. Det känns faktiskt helt okej. Anna (Levahn) och Christoffer (Holst) är kvar och kommer att göra ett fantastiskt jobb, det är jag säker på, säger Pia.
Att Piratförlaget behövde förnya sig var de flesta i branschen överens om. Och när det gällde att hitta en ny förlagschef som passar in i kulturen så var listan inte heller jättelång. Många duktiga förläggare har precis som Pia byggt upp egna förlag som de inte gärna överger. Kanske var det tack vare att Printz Publishing fått nya ägare som hon också kunde gå vidare.
– Det känns som en toppenlösning vi fått till på Piratförlaget. Jag är otroligt glad att Ann-Marie är kvar som förläggare, det skulle bli svårt utan henne. Vi behöver hennes kunskapsbas. Och Erik (Titusson) som VD blir också så bra. Han har redan stenkoll på allt. Erik har gått på Handels men är samtidigt verkligen en litteraturmänniska, en perfekt mix. Jag känner redan de flesta på förlaget, det är ett otroligt trevligt gäng, säger Pia Printz.
Men anledningen till att hon kommer in är förstås förnyelse. Piratförlaget har haft ett par tuffa år där stora förlag lockat till sig flera av deras bäst säljande författare: Jo Nesbø, Anders Roslund, Christoffer Carlsson, Kristina Ohlsson och Pascal Engman för att nämna några.
– Jag har varit tydlig med att jag verkligen inte gillar den utvecklingen, att förskotten ökar och att förlagen börjar dra i varandras författare. Det är inte så roligt om de oberoende förlagen blir en plantskola för stora förlag. Även om det kanske alltid varit så. Det enda vi kan göra på Piratförlaget är att göra det så bra för författarna som möjligt så att de trivs. Och hoppas att de inte har en agent som vill flytta på dem hela tiden, säger Pia Printz.
Du har gjort dig känd för en fingertoppskänsla när det gäller att hitta utländska författare och översätta dem till svenska. Inte minst brittiska författare, är det något du ska ta med dig till Piratförlaget som hittills mest haft svenska och norska författare?
– Det är ju ändå det som är min expertis och jag vill gärna driva en sådan lista även på Piratförlaget. Ann-Marie är öppen för förnyelse. Men det innebär inte att vi ska sluta med svenska författare, det kommer fortfarande att vara ryggraden i utgivningen. Det ska bli roligt att lära känna författarna, säger Pia.
Att förnya ett förlag utan att tappa deras kärnvärden är förstås utmaningen som Pia och Erik tillsammans får ta sig an framöver. Pia har just nu semester och har roat sig med att läsa in sig på förlagets historia.
– Jag har haft så roligt sedan vi bestämde oss. Jag har gått igenom tidningsarkivet hos KB och sökt på Piratförlaget. När de startade var det väldigt ilskna tongångar och anklagelser från de stora förlagen om att Piratförlaget bara ville ge ut bästsäljare. Sedan dess har väl Ann-Marie visat att de även kunnat bygga författarskap från grunden.
Hon tillträder sin nya tjänst den 1 september efter semestern. Men det blir en annorlunda inledning på hösten.
– Ja, först av allt är det så tråkigt och rent ut sagt sorgligt att det inte blir någon Bokmässa i Göteborg. Jag vill bara gråta när jag tänker på det. Men, samtidigt för mig personligen ger det en lugn och bekväm start utan Göteborg och Frankfurt. Hela höstlistan är redan klar så jag kan fokusera på 2021 och framåt. Vi satsar på Bokmässan 2021, det är ju årets höjdpunkt, säger Pia Printz.
Hela branschen undrade vem som skulle bli Ann-Marie Skarps arvtagare på Piratförlaget. Svaret blev Pia Printz och Erik Titusson. Piraterna laddar om för 2020-talet.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!