Beate Grimsrud såg humor i allvaret

Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud blev 57 år gammal. Arkivbild: Daniella Backlund/SvD/TT.

Dramatik och drömmar, katter och boxning. Den norska författaren, dramatikern och regissören Beate Grimsrud levde ett liv med många bottnar. Hon avled efter en tids sjukdom, 57 år gammal.

Beate Grimsrud föddes i norska Bærum 1963, men var under större delen av sitt liv bosatt i Sverige. Hon lämnade hemlandet för att studera på Biskops Arnös författarskola i Uppland och var sedan 1984 bosatt och verksam i Stockholm, där hon skrev på både norska och svenska.

Efter debuten med novellsamlingen ”Det finns gränser för vad jag inte förstår” 1989 blev Beate Grimsrud snart ett tongivande namn på den nordiska författarscenen, hyllad av såväl kritiker som läsare för sitt egensinniga språk, där poesi blandas med dramatik, humor med allvar, dröm med verklighet.

Regisserade dokumentärfilmer

Sitt breda litterära genombrott fick Beate Grimsrud 1999 med barndomsskildringen ”Jag smyger förbi en yxa”, vilken tilldelades Sveriges Radios romanpris och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Drygt tio år senare tilldelades hon återigen Sveriges Radios romanpris, och nominerades till både Nordiska rådets litteraturpris och norska Bragepriset, för den kritikerhyllade romanen ”En dåre fri”. Däremellan hann hon också med att nomineras till svenska Augustpriset, för romanen ”Har någon sett mig någon annanstans?” från 2007.

Under sina 30 år som verksam författare gav Beate Grimsrud ut ett tiotal romaner och novellsamlingar, liksom ett antal barnböcker tillsammans med den svenska författaren Inger Alfvén. Vid sidan av skönlitteraturen var hon också verksam som dramatiker, regissör och manusförfattare, till bland annat pjäsen ”Har noen sett meg et annet sted” från 1996 och den norska långfilmen ”Ballen i øyet” från 2000. Hon regisserade även kortfilmen ”Det brukar gå bra”, som handlar om skapande och skrivande, men också om när Beate Grimsrud skaffade katt.

– Jag skriver inte så som jag tänkt skriva, säger Beate Grimsrud i filmen. Jag skriver så som jag tänker när jag skriver.

På 1990-talet regisserade Beate Grimsrud också en rad dokumentärfilmer om sport, däribland ”En film om boxning” och ”En film om fotboll”. Det speglade hennes eget liv: På fritiden ägnade hon sig åt just boxning och fotboll, men också backhoppning och längdskidor.

Skrev om sjukdom

Flera av Beate Grimsruds romaner handlar om sjukdom och om hur sjukdom påverkar hennes romanfigurers liv. I ”En dåre fri” lever huvudpersonen Eli med en psykossjukdom, och i Beate Grimsruds sista roman, ”Jag föreslår att vi vaknar” från 2019, kastar ett bröstcancerbesked en lång skugga över dramatikern Vildes tillvaro.

Beate Grimsrud drabbades själv av cancer 2015, något som året därpå skildrades i vännen och grannen Siri Ambjörnssons radiodokumentär ”Det jag inte klarar är att dö”. Men trots att författarens och romanfigurens erfarenheter påminner om varandra, är Jag föreslår att vi vaknar inte en berättelse om Beate Grimsruds eget liv.

– Det här bygger delvis på egna erfarenheter, men det är ett konstverk, ett bygge, en tanke och en berättelse som är helt en egen värld, sade hon i en intervju med Modern Psykologi sommaren 2019.

”En egen blick”

Efter beskedet om Beate Grimsruds död minns flera författar- och branschkollegor hennes liv och gärning.

– Beate hade en egen blick för sådant som andra inte såg. Hon kunde upptäcka saker som gick andra förbi, säger Beate Grimsruds svenska förläggare Charlotte Aquilonius till TT.

Beate Grimsrud blev 57 år gammal.

Text: Matilda Källén/TT

Fakta: Beate Grimsrud

Beate Grimsrud, född 1963, växte upp i Norge men var sedan 1984 bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen ”Det finns gränser för vad jag inte förstår” och väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk, fyllt av dramatik, poesi och humor.

Hennes barndomsskildring ”Jag smyger förbi en yxa” (1999) blev en stor framgång i såväl Norge och Danmark som i Sverige.

Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, och tilldelades Sveriges Radios romanpris. Tre år senare publicerade hon romanen ”Vad är det som finns i skogen barn?”, där några av personerna från ”Jag smyger förbi en yxa” återkommer. För den fick hon Aftonbladets litteraturpris och Per Wästbergs personliga pris.

2007 kom ”Har någon sett mig någon annanstans?”, ett drömspel i romanform som nominerades till såväl svenska Augustpriset som dess norska motsvarighet Bragepriset.

2010 gav Beate Grimsrud ut romanen ”En dåre fri”, som även den nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, samt tilldelades Sveriges Radios romanpris.

Hennes sista roman blev ”Jag föreslår att vi vaknar” från 2019. Hennes böcker har översatts till över tio språk.

Vid sidan av skönlitteraturen var Beate Grimsrud också verksam som dramatiker, manusförfattare och filmregissör.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,