Sommarjobb: läsa och recensera böcker – 45 ungdomar i Vimmerby får drömjobb

Sommarjobb: läsa böcker. För alla i bokbranschen låter det som ett drömjobb. Kommer det att leda till att Vimmerby får fram fler bokbloggare och litteraturkritiker? Foto: iStock.

Bor du i Vimmerby kommun och gillar böcker finns nu det perfekta sommarjobbet: att läsa böcker. 45 ungdomar ska på tre veckor läsa tre olika böcker och recensera dem.

Astrid Lindgrens värld meddelade i fredags att de tvingas stänga för säsongen redan innan högsäsongen börjat. Det innebar samtidigt att hundratals ungdomar blev av med sina sommarjobb.

Vimmerby kommun agerade snabbt och började tala om vilka sommarjobb de skulle kunna skapa med kort varsel. Patric Engqvist och hans kollegor på Allaktivitetshuset Fabriken kläckte idén att läsa litteratur skulle kunna bli ett sommarjobb för ungdomar.

– När vi på Fabriken kom på idén med att ge ungdomar uppdrag att läsa och recensera böcker så blev vi jätteglada att Anna Mellergård, litteraturutvecklare i Vimmerby kommun tände på idén. Anna har sedan gjort ett bra upplägg för varje vecka under praktikperioden och det ska bli spännande att få ta del av resultatet, säger Camilla Karlsson, samordnare på Fabriken i ett pressmeddelande.

Mellan veckorna 31 och 33 kan den som är född 2002-2004 och skriven i Vimmerby kommun få i uppdrag att läsa tre böcker för olika målgrupper och recensera dessa. Det finns 45 lediga sommarjobb att söka som “litteraturkritiker” och de ansvariga vet inte hur högt trycket på sökande kommer att bli, men de hoppas förstås kunna tillsätta platserna.

– En briljant idé! Tillsammans med Vimmerby biblioteks kunniga personal plockar vi fram aktuella böcker, som till exempel Gina Dirawis och Betlehem Isaaks debutromaner samt böcker av Sara Lövestam och Ebba Hyltmark. Dessa författare, och många fler, kommer alla att medverka på årets upplaga av Vimmerby berättar 19-24 okt. Det blir intressant att få presentera ungdomarnas recensioner och få direkt respons – både från författarna på plats och deras läsare, säger Anna Mellergård, litteraturutvecklare och tillägger:

– I dessa tider med mycket frustration och bekymmer behöver vi ta vara på allas kreativitet och goda initiativ. Detta kan bli ett riktigt bra exempel på hur positiva synergier kan uppstå till nytta för många olika verksamheter och individer. Det kan bli win-win hela vägen.

Hur mycket man tjänar? 80 kr/h (födda 2004) eller 85 kr/h (födda 2002-2003).

Här på Boktuggs redaktion kan vi konstatera att Sommarboken som vi växte upp med inte alls gav lika bra betalt. Om det var fem eller tio lästa och recenserade (okej, det var nog muntlig recension) böcker som krävdes för att få välja en gratis bok beror på vem av oss du frågar. Men helt klart får vi ompröva det där med snåla smålänningar?

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom