Som om det inte vore nog med coronapandemin och den inställda fysiska mässan – nu är katalogskojare i farten igen. Bokmässan varnar för dem.
– Vi gick på det för några år sedan och fyllde i en blankett till vad vi trodde var uppdatering av adressuppgifter. Sedan dess har skojarna jagat oss och hotat att gå till advokat via brev och mejl. Det är alltid “om ni inte betalar inom x dagar går vi till advokat”. Men vi har vägrat betala och följt de råd som Bokmässan har på sin hemsida. Ett tag ringde de också, men nu har det mer eller mindre upphört, säger en förlagschef till Boktugg.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
De kriminella företagen bakom bluffkataloger som försöker lura utställare på olika mässor muterar med jämna mellanrum och dyker upp under nya namn. Tidigare har ett företag vid namn Construct Data Verlag (CDV) erbjudit utställare att delta i katalogen Fair Guide genom att skicka ut formulär och fakturor till Bokmässans utställare. Kontaktuppgifterna letar de fram på mässans hemsida. CDV har fällts i domstol för vilseledande marknadsföring.
Att årets fysiska mässa i Göteborg är inställd har inte hindrat bedragarna. Kanske är risken ännu större att en utställare tror att det är en digital variant. Bokmässan har därför gått ut och varnat sina utställare:
“Vi har blivit uppmärksammade på att katalogföretaget International Fairs Directory kontaktar Bokmässans utställare och säger sig samarbeta med oss. Detta är inte någon katalog Bokmässan står bakom”, skriver Bokmässan på sin hemsida.
Redan 2016 skrev Boktugg om dessa katalogskojare: “Bedragarna vill lura dig att fylla i dina uppgifter och returnera de kompletterade kataloguppgifterna. Men läser man det finstilta så inser man att ditt företag samtidigt förbinder sig att annonsera i den helt värdelösa (och i vissa fall icke existerande) katalogen för 1000 euro eller mer per införande – i tre år. Den som inte ser upp kan alltså bli blåst på 30 000 kronor.”
Men det kan vara på sin plats med en varning internt på förlagen inför sommaren, inte minst om det är sommarvikarier eller när man attesterar fakturor i mobilen.
“Vi vill uppmärksamma alla utställare på att breven är vilseledande och de använder ofta logotyp för aktuell mässa för att man ska tro att vi samarbetar. Var alltid kritisk innan ni betalar”, skriver Bokmässan.
Företaget finns även med på Svensk Handels varningslista som beskriver det så här: “International Fairs Directory: Skickar ut ett informationsbrev och uppdateringsblankett i samband med att man är/har deltagit på någon mässa, man uppfattar detta som gratis databas på www.inter-fairs.com. I själva verket kostar det 1212 Euro.” Där kan du även läsa mer om hur du hanterar en bluffaktura.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.