Som ung psykiater ville jag göra skillnad för de patienter jag mötte, men insåg snart att det varken fanns tid eller resurser att möta mina patienters behov av fördjupande samtal. Snart hade jag fastnat i ett ekorrhjul där många av patientmötena nästan uteslutande kom att handla om medicinering, sjukskrivningar och eventuella läkemedelsbiverkningar. I bästa fall fick patienterna gå i samtal hos någon från en annan yrkesgrupp på mottagningen, i värsta fall fick de inga samtal alls.
Förskrivningen av psykofarmaka har sedan 1990-talet ökat på ett lavinartat sätt, speciellt bland barn och unga. Samtidigt har det också skett en kraftig ökning av antalet sjukskrivningar för psykiatriska diagnoser, alltmedan självmorden bland unga vuxna också stiger sedan många år. I min bok ifrågasätts det rimliga i denna utveckling.
Så småningom vidareutbildade jag mig till psykoterapeut. De senaste tio åren har jag arbetat heltid som privatpraktiserande psykoterapeut. Till slut fick jag samtala med mina patienter.
Den galna psykiatrin : om bristen på andlighet, samtal och psykoterapi
- Förlag: Förlagshuset Siljans Måsar KB
- Utgiven: 2020-06-01
"En debattbok om psykiatrins brister och möjligheter, personligt, mångsidigt och tankeväckande."
Björn Wrangsjö, Docent i barn- och ungdomspsykiatri
För alla de människor som söker sig till psykiatrin borde det vara en rättighet att få samtala om sitt inre när själen lider. Läs mer »