Nathalie Ruejas Jonson får det första Lennart Hellsing-stipendiet

Janerik Henriksson/TT "Jag är såklart jätteglad, det är en självförtroendeboost. Men det finns så många andra som har gjort så mycket mer, jag har svårt att förstå varför de valde mig", säger Nathalie Ruejas Jonson.

Barnets blick på världen och känslor inför densamma är utgångspunkten när Nathalie Ruejas Jonson gör sina bilderböcker. Nu får hon det första Lennart Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor.

Redan som student på Konstfack visste Nathalie Ruejas Jonson att hon ville göra bilderböcker för barn. Nu försörjer hon sig som nyhetsgrafiker på TV4 samtidigt som hon – också – gör just bilderböcker.

– Det som hör just barnboken till är högläsningen. Den skapar ytterligare en dimension som jag tycker är så intressant – som jag minns från min egen barndom och som jag också uppskattar så mycket nu när jag har egna barn, säger hon tillägger:

– Och barnboken har en så viktig men underskattad plats i kulturen!

“Styrka och kraft”

I en dov färgskala gör Nathalie Ruejas Jonson bilder som utstrålar styrka och kraft, framhåller Rabén & Sjögrens stipendiejury. Just färgerna bestämmer hon i ett tidigt skede, och även om berättelsen utspelas i “en vanlig lägenhet” är hon mån om att göra den till barnets eget universum.

– Jag minns specifika känslor från när jag var barn, hur världen kändes när man bara var en meter hög, säger hon.

2017 debuterade hon med Låtsasheten om ett tystlåtet och introvert barn och om hur det kan vara att känna press och stress över att behöva prata och kommunicera verbalt. För egen del beskriver hon bilderna som sitt ursprungliga modersmål men efterhand har hon också börjat skriva.

Stor och liten

Hennes andra egna bok, Ligg still!, handlar om en liten flicka som bestämmer sig för att gå och lägga sig själv, som är stor och liten på samma gång.

– Mycket av det jag gör är ett sätt att bevara det som verkligen var fint med barndomen, hur saker kändes. Det som var lätt men också det som var svårt bara för att man var barn, hur det kändes i kroppen. Det vill jag inte tappa bort.

TT: Vilket förhållande har du till Lennart Hellsing?
– Både när jag var liten – och nu – brukade jag samla på ord som jag kategoriserade i huvudet. Jag minns att jag läste hans böcker och tänkte att han skrev på det sättet. Jag plockade åt mig av alla ord som fanns i hans texter.

Text: Erika Josefsson/TT

Fakta: Nathalie Ruejas Jonson

Född: 1986 i Stockholm.

Bor: I Hägersten.

Familj: Man och två barn.

Bakgrund: Är utbildad illustratör och formgivare på Konstfack.

Böcker: “Låtsasheten” (Urax förlag, 2017), “Jag älskar inte” (2019) med text av Vanja Burden samt “Ligg still!” (2020).

Läser högt just nu: “Jag och alla” av Ylva Karlsson och Sara Lundberg.

Fakta: Lennart Hellsingstipendiet

Lennart Hellsingstipendiet är på 100 000 kronor och inrättades av Rabén & Sjögren på Hellsings 100-årsdag. Från och med i år delas det ut årligen till “en lovande bilderboksskapare i början av karriären” som arbetar i Lennart Hellsings anda. Stipendiet ges till någon av förlagets egna författare.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.