Allt fler väljer att reservera böcker online och hämta i butik eller få dem levererade, konstaterar Akademibokhandeln när de summerar försäljningsmönstret under pandemin.
Det är ingen överraskning att Akademibokhandeln ser en minskad försäljning under coronakrisen. Nätbokhandeln akademibokhandeln.se har dock fått ett uppsving och kunderna reserverar i större utsträckning böcker online och hämtar i butik eller utnyttjar hemleverans, som ett antal av Akademibokhandelns butiker nu erbjuder.
I fysisk butik har efterfrågan på spel och pussel skjutit i höjden och sortimentet har på kort tid utökats med flera nya pussel i olika design och svårighetsgrad, meddelar Bokhandelsgruppen. En ökad satsning på pussel och spel har dock kunnat ses i flera av Akademibokhandelns butiker redan innan corona.
– Vi har aldrig sett en så här stark pusseltrend tidigare – pussel är en utmärkt sysselsättning för att fördriva tid och samtidigt träna sin kognitiva förmåga. Efterfrågan på familjespel är också otroligt hög – klassiker som Monopol och När då då är fortsatt älskade. När familjen spenderar mycket tid hemma är att spela spel ett bra sätt att umgås offline, säger Cecilia Oseroff, Kategorichef Non-books på Bokhandelsgruppen, i ett pressmeddelande..
Även dagböcker har fått ett litet uppsving i försäljningen.
– Den ökade efterfrågan på dagböcker kan bero på ett större behov av att teckna ner den annorlunda tid vi nu lever i, säger Cecilia Oseroff.
Akademibokhandeln ser också ett stort intresse för vårens boksläpp, bland annat Karin Smirnoffs Sen for jag hem, Camilla Läckbergs Vingar av silver och Paul Svenssons Grönsaker A-Ö.