Egenutgivaren Tomas Kindenberg belönas med årets Selmapris för bästa egenutgivna bok. Han skänker hela prissumman på 20 000 kronor till Läkare utan gränser.
I mars rapporterade vi att Selmaprisets traditionsenliga prisceremoni ställs in på grund av corona, men det hindrade inte juryn från att utse en pristagare. Här var det mörkt av Tomas Kindenberg är årets bästa egenutgivna bok, anser juryn bakom Selmapriset. Prissumman på 20 000 kronor går oavkortat till Läkare utan gränsers arbete i kampen mot covid-19.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Det här var ju en oförutsedd inkomst så jag kunde lika gärna skänka den vidare till något välgörande ändamål. Annars hade den ändå bara gått till mitt lokala Coop, sakta men säkert. Läkare utan gränsers arbete mot covid-19 kändes som ett bra val, pandemin känner ju heller inga gränser, säger Tomas Kindenberg till Boktugg.
Boken är samling korta texter med ganska skruvad mörk humor, lite åt Jan Stenmark-hållet, berättar författaren.
– Väldigt korta noveller, en del kanske inte ens kan kallas det, en halv till en sida långa, en del bara några rader, säger Tomas.
Juryn skriver i sin motivering: “Det är något djupt fängslande i att möta sina egna tillkortakommanden – tragiskt men också lustfyllt och komiskt. Och inför Tomas Kindenbergs mikronoveller i Här var det mörkt kan man helt enkelt inte värja sig. Tryggt lotsas man in i berättelser som plötsligt, i en hisnande förskjutning, uppenbarar alla de brister livet ständigt bjuder på. På endast några rader fångar han levnadsöden, vilket är ett konststycke som kräver en sällsynt begåvning och ett oerhört ambitiöst hantverk. Och att gestalta så många olika karaktärer, perspektiv och åldrar ens under en hel författarkarriär vore enastående – att Tomas lyckats med detta redan i mitten av livet är närmast en omöjlighet!”
Utöver en prissumma på 20 000 kr får vinnaren även sin bok utgiven som ljudbok.
Tomas Kindenberg är född 1975 och bosatt i Stockholm. Han är bibliotekarie och har en bakgrund som skribent. Här var det mörkt är hans tredje samling mikronoveller. Han har tidigare utgivit Kan du inte bara vara pinsamt tyst (2006) och Humoristen (2012). Smakprov på hans texter finns i sociala medier under kontot humoristen_mikronoveller.
Det här är din tredje bok som du ger ut själv. Hur tycker du det fungerar att vara egenutgivare?
– Jag är tacksam att jag känner en formgivare, Mikael Abbhagen, som ställt upp och jobbat gratis på lediga stunder, och att formgivaren känner en illustratör, Fredrik Tjernström, som gjort detsamma. Tack vare dem har böckerna blivit finare än jag kunnat föreställa mig, samtidigt som jag själv kunnat bestämma över innehållet i texterna, säger Tomas och fortsätter:
– Nackdelen med egenutgivning är svårigheten att nå ut, jag har varit ute och affischerat många kvällar och nätter, men det är ju lite som att skicka brev med flaskpost. Mina texter är nog inte för alla, men för vissa betyder de allt – nä jag skojar, men jag tror att de går rakt in hos vissa. Och det vore kul om flaskposten nådde fram till dem.
Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media. Priset delas ut av Vulkan.
Tidigare vinnare av Selmapriset
2019: den tredje punkarn av Arne Wickander
2018: Du får väl säga som det är av Christina Renlund
2017: Viskskrik av Kristina Emanuelsson
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!
Vinnarboken
Här var det mörkt
- Förlag: Zoo Produktion
- Utgiven: 2019-01-03
Mat mellan tänderna, ur Här var det mörkt. Läs mer »