Poeten och dramatikern Kristina Lugn har avlidit, bekräftar familjen för Expressen. Lugn var ledamot i Svenska Akademien sedan 2006.
Kristina Lugn hittades i sin lägenhet under lördagen. Akademiledamoten och författaren Per Wästberg berättar för TT att han anade oråd när han inte fick tag på sin vän.
– Vi växlade mejl bokstavligen varje dag i flera år. När jag inte hörde av henne nu på några dagar blev jag mycket orolig och kontaktade hennes dotter, säger Per Wästberg till TT.
Författaren beskriver Kristina Lugn som en av sina närmaste vänner, någon han kommer att sakna oändligt.
Förutom att mejla brukade Per Wästberg och Kristina Lugn äta scones och dricka te regelbundet. Han kommer att minnas hennes galghumor, hennes ordskapande och stora insats för litteraturen.
– Hon var ett snille på drift och på vift. Sådär planlöst irrande i språket och i verkligheten. Jag kommer att minnas att jag frågade henne varje torsdagsmöte vad som hade inträffat, vilken katastrof hon varit med om. Hon hade blivit rånad på en bro i Gamla Stan, tappat sin nyckel, fastnat i en hiss. Hon var så disträ och glömde saker och ting. Men hon klarade sig ändå på något sätt. Hon var som ett otröstligt barn som ryckte upp sig och samlade ihop ett stycke verklighet som blev hennes egendom, säger Per Wästberg.
“Väldigt tacksam”
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Mats Malm säger att han nyss informerats om poetens bortgång.
– Jag fick precis nyheten. Jag är bara väldigt tacksam att jag fick lära känna henne. Jag vet att hon har haft problem med hälsan. Vi har inte träffats i verkligheten på ganska länge på grund av hela coronasituationen, det var ungefär två månader sedan vi sammanträdde fysiskt i Akademien, säger han.
Kristina Lugn var poet och dramatiker som debuterade 1972 med diktsamlingen “Om jag inte”. Hon var konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm 1997–2011, där hennes egna pjäser sattes upp.
– Hon var en helt enastående och ojämförlig person och författare. Det var alltid ett äventyr att tala med henne. Vi talade tätt och kommunicerade mycket hela tiden, även om vi inte hade känt varandra så länge, säger Mats Malm, som tog över som ständig sekreterare i Svenska Akademien i juni förra året efter att ha valts in 2018.
“En stjärna har släckts”
Akademiledamoten Horace Engdahl minns den avlidna Kristina Lugn som en av de närmsta kamraterna i Akademien.
– Det är verkligen som att en stjärna har släckts. Hon gav en särskild sälta till Akademien som är oersättlig. Ingen kan vara Kristina Lugn, säger Engdahl.
– Hon var väldigt omtyckt och jag tror att alla tyckte det var lite tråkigt de torsdagar hon inte dök upp på ett sammanträde, fortsätter han.
Horace Engdahl lyfter också fram hennes arbete som poet och dramatiker.
– Hon har betytt mycket inte minst för teatern och gjort det möjligt att kunna skildra kvinnor på andra sätt. Hon kommer att ha en säker plats i den svenska litteraturen, säger han.
Senast Horace Engdahl pratade med Kristina Lugn var för över en månad sedan, men de har båda haft intensiv mejlkontakt.
– Jag brukade alltid fråga om hennes hälsa som har varit si och så, men det fanns en sådan otrolig gnista i henne. Hon är född samma år som jag och vi kände båda att vi hade en bra bit kvar, säger han.
Kristina Lugn blev omtalad under Akademikrisen, framför allt för sin slagfärdiga kommentar till ett församlat pressuppbåd:
– Jag röker, ni kommer att dö, sade hon och viftade med en cigarett när hon tillfrågades om situationen i Svenska Akademien.
– Hon hade en förmåga som ingen annan att säga det absolut mest olämpliga vid absolut olämpligaste tillfälle. Det var väldigt befriande. Hon behöll sitt unika sinne för det absurda och stod för den absolut bästa repliken under den svåra tiden som Akademien upplevde – när vi blev angripna på många håll, säger Horace Engdahl.
“Varm i hjärtat”
Akademiens tidigare ständiga sekreterare Anders Olsson skriver i ett meddelande till TT att beskedet kom plötsligt:
”Vi visste hur skör Kristina var, ändå kom detta besked som en chock för mig. Jag stod henne mycket nära i vårt arbete och jag känner sorg och saknad. Alla känner till hennes enastående, intelligenta humor, få vet nog vilken utomordentlig läsare hon var. Ingen var lojalare än Kristina, hon hade ett stort mod och ett stort hjärta”, skriver han.
Författaren och historikern Peter Englund var vän med Kristina Lugn privat, förutom att de båda arbetade tillsammans i Akademien.
“Kristina var unik. Hon hade en helt egen röst, både som poet och som dramatiker. Du förstod genast att det var något av henne som du läste. Dessutom var hon unik som människa. Jag har nog aldrig träffat någon liknande person, och kommer nog aldrig att göra det heller. Detta är en stor förlust”, skriver han i ett meddelande till TT.
“Djup saknad”
Svenska Akademien har gemensamt gjort ett uttalande om den avlidna ledamoten. Där skriver man bland annat att hon inte följde några regler, men var Akademien trogen.
“Hon såg Akademien som sin viktigaste gemenskap och arbetade hängivet för den. Hon var en person som inte brydde sig om formalia, men var desto mer och oförställt närvarande oavsett sammanhanget. Hennes insatser för Akademien var oskattbara, hon som inte liknade någon annan på jorden efterlämnar en djup saknad.”
Kristina Lugn valdes in i Svenska Akademien 2006 och intog då stol nummer 14 efter Lars Gyllensten.
Hon blev 71 år gammal.
Text: Ann Edliden, Robin Salomonsson, Jennifer Berg Eidebo, Oskar Carlsson/TT