Bokdagar i Dalsland sprider populära bokskåp i hela landskapet

Marie Egnell (foto: Victor Estby) och Malou von Sivers (foto Malin Robertson Harén) är två av många som hittade bokfynd i de dalsländska bokskåpen.

Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev en succé med över 700 utlånade böcker via skåpen. I år utökas satsningen med fler skåp och ska täcka hela landskapet.

Bokdagar i Dalsland har som alla arrangörer påverkats av coronakrisen. Än så länge har man tvingats ställa in Bokmål i Åmål i april. Hur det blir med sommarens stora arrangemang (Bokdagar i Dalsland äger rum 24-25 juli i och kring Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål) är oklart.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


– Vi har inte spikat hur vi gör i sommar – diskussioner pågår, säger Victor Estby, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland, till Boktugg.

Men föreningen gör så mycket mer än bara Bokdagarna. TV, radio och tidningar rapporterade förra året om att Bokdagar i Dalsland tillsammans med dalsländska samarbetspartners (kommuner, föreningar och näringsställen) spred litteratur gratis över en stor del av Dalsland.

Från juli till början av oktober lånades totalt nästan 700 böcker ut via skåpen. Tack vare det stora intresset för idén och nya och utvecklade samarbeten blir skåpen ännu fler och från och med i sommar finns skåpen i hela landskapet.

– Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon och flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tog emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, säger Victor Estby i ett pressmeddelande.

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig.

– Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig för att informera sig om vår satsning. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. Dalslandslitteraturen entusiasmerar, säger Victor Estby.

Den 1 oktober 2019 monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2020 kan lässugna återigen botanisera i skåpen. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2020 inleds med Tollebols kvarn, Dals Eds kommun med Håbols Byalag och Dalslands Sparbank. Tack vare samarbetet med Dalslands Sparbank, som även sponsrar Dalslands Sparbanks Litteraturpris och Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, kommer bokskåp finnas i anslutning till bankens kontor. Och därmed från och med i sommar i centrala Mellerud, centrala Bengtsfors, centrala Ed och i centrala Färgelanda.

De nya samarbetena gör att bokskåpen från och med i sommar finns i Dalslands samtliga kommuner.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.