Förläggareföreningen: Vi hoppas fortsatt på mer stödpengar till litteraturen

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Fredagens presskonferens lämnade många frågetecken kring eventuellt krisstöd till bokbranschen. Förläggareföreningen hoppas på fler svar på måndag – och mer stödpengar till litteraturen.

Författarfonden får 10 Mkr och Kulturrådet får 370 Mkr, enligt tidigare besked idag. Däremot låter det som att de sistnämnda pengarna främst kommer att gå till arrangörer.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– På måndag vet vi mer. Vi vill fortsatt se 30 Mkr till utökat litteraturstöd, det är 37 Mkr idag och vi har länge sagt att hade det räknats upp enligt index så hade det varit 55 Mkr, säger Kristina Ahlinder, VD för Förläggareföreningen till Boktugg.

Hon efterlyser fortsatt ett utökat stöd till litteraturen som kan komma förlagen till del. Bokhandeln behöver 200 Mkr, enligt tidigare förslag från Bokhandlareföreningen.

– Stöd till litteraturen kan ske på många olika sätt. Även om det inte går direkt till förlagen så kan Kulturrådet anslå inköpsstöd för barn- och ungdomsböcker till förskolor, skolor och bibliotek. De ger ju också stöd till bokhandeln för olika typer av evenemang så de känner dem väl. Alla pengar som på något sätt kan komma in i branschen har betydelse i det här läget, säger Kristina Ahlinder och tillägger:

– Men bokhandeln behöver också riktat stöd som kompensation för den tappade försäljningen de senaste veckorna om de ska kunna överleva.

Hon vittnar om att flera förlag har det tufft efter att bokhandeln dragit ner på inköp och alla fruktar nu returer från pressade bokhandlare. Likviditeten pressas för förlagen.

– Just nu är det förstås särskilt akut för bokhandeln, men förlagen drabbas också. Framför allt blir det en bestående skada när en bokhandel läggs ner och en ort blir utan fysisk bokhandel.

Ett annat hett ämne på temat coronapandemi är Bokmässan. Där inväntar Förläggareföreningen respons från sina medlemmar.

– Det är viktigt för våra medlemsförlag att få besked. Vi kan inte vänta flera veckor till, det gäller att minimera antalet osäkra faktorer. Vi förstår att det är jättetufft för Bokmässan ekonomiskt som för alla mässarrangörer, men det är förlagen som ska fylla mässan med innehåll, säger Kristina Ahlinder.

Är det realistiskt med plan B? Officiellt gäller restriktionen som gäller sammankomster för max 50 personer “tills vidare”. Men Boktugg pratade med en annan arrangör som fått beskedet att det “gäller fram till 31 december”. Samt att “det innebär att den både kan komma att hävas tidigare alternativt förlängas, allt beroende på hur situationen utvecklar sig”. Samtidigt har exempelvis Facebook gått ut med besked om att de ställer in samtliga evenemang med mer än 50 deltagare fram till juni 2021. Just det, fram till nästa sommar.

– Vi får se hur våra medlemmar resonerar och vi fortsätter dialogen med Bokmässan under nästa vecka. Det behövs ett beslut senast den 4 maj, säger Kristina Ahlinder.

Hur resonerar ni själva, ni arrangerar ju Augustgalan i höst?
– Vi är inställda på att presskonferensen med de nominerade kommer att ske via någon form av tv-sändning utan publik. Själva galan är ju i slutet av november och det får vi helt enkelt se hur det utvecklas. Det kanske inte är så troligt att vi kan vara 800 personer i Konserthuset då heller, men en prisceremoni går ju att genomföra som en webbsändning eller liknande. Även om minglet är uppskattat så står vi inte och faller med det, säger Kristina Ahlinder.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.