Flera ledamöter lämnar Danska Akademien som skakas av metoobråk

Den danska författaren Suzanne Brøgger är en av de ledamöter som tagit ställning mot Marianne Stidsen. Arkivbild: Daniel Nilsson/TT.

Krisen inom Svenska Akademien har nu nått andra sidan sundet. Fyra framstående ledamöter lämnar Danska Akademien, Svenska Akademiens motsvarighet, i protest mot ledamoten Marianne Stidsen.
Stidsen har bland annat skapat kontrovers efter att ha försvarat Horace Engdahl samt för att ha likställt metoo med terrorism.

De danska akademiledamöterna Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smærup Sørensen och Astrid Saalbach lämnar den Danska Akademien, helt eller delvis, på grund av oenigheter inom sällskapet.

– Den akademi jag kände är som bortblåst. Det är på grund av Marianne Stidsen. Det blir nog inte likt sig igen, säger Ida Jessen, en av de avgående akademiledamöterna, till danska Dagbladet Information.

– Akademien förknippas med de åsikter som Stidsen har, det vill jag inte. Jag vill ha ett fritt samtal om litteratur, därför avgår jag, fortsätter hon.

Fortsättning av den svenska krisen

Den danska kulturjournalisten Kristian Lindberg har följt akademien under en längre tid och han berättar att beskedet kom som en chock även för många danskar.

– Det har inte funnits tecken på en sån här splittring förrän häromdagen då en mejlkonversation om ledamöternas missnöje med Marianne Stidsen läckte, säger han till TT.

Exakt vad som fått de avgående ledamöterna att fatta beslutet är svårt att säga då den danska akademien sammanträder bakom stängda dörrar och sällan uttalat sig i medier.

– Bråket är delvis en fortsättning på den diskussion som uppstod i Svenska Akademien. Stidsen gick tidigt ut och försvarade Horace Engdahl vilket skapade debatt, säger Lindberg.

Kritisk till metoo

Marianne Stidsen, som varit medlem i akademien sedan 2014, är en kontroversiell figur inom den danska kulturvärlden, berättar Lindberg.

– Stidsen har sedan långt tillbaka varit starkt emot identitetspolitik och allt vad det innebär. Hon har bland annat riktat skarp kritik mot metoo som hon kallat för en terroriströrelse, säger han och fortsätter:

– Vissa menar att det gjort henne impopulär inom kultursfären men att det gjort att många danskar uppskattar henne. Hon ses som den som vågar säga sanningen om saker.

Att den Svenska Akademien hade en dansk motsvarighet kanske kommer som en nyhet för somliga – även i Danmark.

– Den Danska Akademiens roll är inte densamma som den svenska, deras budget är mycket mindre och deras roll är inte lika offentlig.

– Akademien ger ut prestigefyllda litteraturpris och möjliggör möten mellan unga och mer etablerade författare. Inom danska författarvärlden är de stora, men för vanligt folk ganska okända.

“Extremt ovanligt” med avhopp

TT: Hur anmärkningsvärt tycker du att de här avhoppen är?
– Att ledamöter lämnar sina uppdrag är extremt ovanligt, och har bara hänt någon enstaka gång sedan akademien grundades 1960, säger Kristian Lindberg.

– Det ska även tilläggas att det också är mycket ovanligt att den här typen av spänningar finns inom den Danska Akademien här.

TT: Krisen inom den Svenska Akademien ägde rum 2018, varför ser vi en liknande utveckling först nu i Danmark?
– Jag tror att den här diskussionen pågått inom akademien ända sedan dess men att det är först nu osämjan läcker ut i offentligheten.

TT: Akademien brukar bestå av 20 ledamöter, vad händer nu med de stolar som de avgående ledamöterna lämnar efter sig?
– Det är svårt att säga. Men om Marianne Stidsen fortsatt vägrar avgå kan det bli svårt att stoppa striden, avslutar Lindberg.

Text: Ida Vanhainen/TT

Fakta: Detta är den Danska Akademien

Danska Akademien grundades 28 november 1960 på initiativ av författaren Karl Bjarnhof och konsthistorikern Christian Elling.

Dess mål är att “verka för det danska språket och anden, främst inom litteraturen”.

Akademien består av maximalt 20 ledamöter som alla väljs på livstid. Nya ledamöter väljs unisont av befintliga ledamöter.

Ledamöterna är vanligen författare, men kan ibland vara verksamma inom annan kulturutövning eller vara litteratur- och språkforskare.

Danska Akademien utdelar priser till framförallt författare, bland annat det årliga Danske Akademis Store Pris.

Källa: Danska Akademien

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

C N Persson med ny urban fantasy

Anton är lyckligt nyförälskad i flickvännen Nora. Men varför dras hans ögon då mot Sandy gång på gång? Han är inte intresserad av henne. Inte egentligen …