Novellix släpper i dagarna en ask med fyra nyskrivna minifackböcker på temat klimat, skrivna av Klimatklubbens tre grundare.
Den 15 april släppte Novellix Klimatasken – stora förändringar i litet format. Asken innehåller fyra helt nyskrivna böcker av Emma Sundh, Maria Soxbo och Johanna Nilsson, som är grundare av Klimatklubben, en ideell organisation och social rörelse som arbetar för att vi ska leva mer hållbart.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Asken innehåller en fyll-i-bok som under tolv månader guidar dig mot ett liv med bara 1 ton utsläpp per år, en argumentationsbok som ger dig snabba svar på tal till klimatskeptikern, en kompass som tar sig an klimatfrågan ur ett rättviseperspektiv, och en bok om normer som ifrågasätter och inspirerar till nya lösningar.
Titlarna i asken är:
Rättvisekompassen – 32 sidor om klimat, makt, kön och klass
Men Kina då?! – 25 snabba klimatsvar på tal
Vad håller vi med på med? – 7 sätt att vända världen klimaträtt
1-tons-dieten – 12 månader till ett klimatsmartare liv
Vi ställer några frågor till Julia Ahl, PR-ansvarig på Novellix.
Hej Julia! Är det här första gången ni ger ut facklitteratur?
– Nej, vi har tidigare gett ut en hel ask med “facknoveller” faktiskt – det var ett samarbete med Volante och deras författare Nina Åkestam, Björn Hedensjö, Nicklas Lundblad och Pontus Wasling skrev essäer på olika teman. Vi har även gett ut Hjärnsmart – en handbok om lärande och ett Filter-reportage om Acnes grundare av Mattias Göransson.
Hur känns det att släppa den här asken just nu, när så mycket annat i bruset handlar om en helt annan kris?
– Vi hade såklart ingen aning om vilken situation världen skulle befinna sig i när vi planerade den här asken, men vi tycker det blev rätt passande ändå – det vi ser nu är ju att vi har tvingats att stanna upp och ta oss an utmaningar som låg helt utanför vår föreställningsvärld för bara några månader sedan och då blir det så tydligt att människor kan förändras, tänka om, samarbeta och hitta kreativa lösningar när det väl kommer till kritan. Förhoppningsvis blir det här en början på en mer långsiktig omställning som verkar för miljön och klimatets fördel.
Vad gör ni på Novellix för klimatet?
– Vi har en miljöpolicy som i huvudsak handlar om att följa relevant miljölagstiftning och arbeta med ett systematiskt kretsloppstänkande där återvinning är ett nyckelord. I praktiken innebär det till exempel att vi köpt våra möbler till kontoret i andra hand, vi väljer tåg före flyg, källsorterar, återanvänder kartonger och trycker på FSC-märkt papper samt klimatkompenserar för böcker. Just nu håller vi också på att minimera plaståtgången när vi skickar paket. Men det är såklart en pågående process och vi har mycket kvar att lära.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!