Simon Stålenhags bildvärld av nostalgisk, svensk fiction med svensk folkhemskänsla har blivit ett tv-drama i lyxförpackning.
– Det är fortfarande svårt att ta in, säger han om serien “Tales from the loop” på Amazon Prime.
Simon Stålenhags bilder på ett 80-talsdoftande Sverige, befolkat av robotar, mystiska maskiner och märkliga varelser, har spridit sig över världen sedan boken “Ur varselklotet” släpptes 2014.
“Tales from the loop”, bokens engelska titel, har sedan dess bland annat blivit ett populärt rollspel och inspirerat tv-spelsmakare, och Simon Stålenhags bildkonst har resulterat i flera böcker.
Nu har hans uppväxtskildringar, inspirerade av barndomsåren på Mälaröarna, blivit tv-serie i halvmiljardklassen på nätjätten Amazons strömningstjänst.
Samma men annorlunda
– Det är fortfarande svårt att ta in. Böckerna och bilderna utgår från mig och mina barndomskompisar, så allt är så extremt lokalt förankrat och litet egentligen. I tv-serien finns förvisso ett rikare karaktärsgalleri och geografiskt har allt flyttat till USA, men premissen är fortfarande samma, säger Simon Stålenhag.
Seriens åtta avsnitt är fristående från varandra, men alla historier kretsar, precis som i förlagan, kring Slingan, eller The loop, ett underjordiskt forskningskomplex med någon sorts övernaturlig partikelaccelerator, där majoriteten av alla i den lilla bruksorten arbetar.
På pappret är Simon Stålenhag exekutiv producent för tv-serien. Men i praktiken har han mest suttit bredvid sedan projektet drog i gång för över fyra år sedan, medger han.
– Det är en sån där titel som betyder att man inte gör något, säger han skämtsamt, och fortsätter:
– Jag har väl haft något sorts konsultkoppling och varit behjälplig med skisser och läst manus och så där. Men allt har varit i goda händer och jag är glad att serien är så trogen boken.
Flörtar med Sverige
Tv-seriens skapare Nathaniel Halpern har flyttat handlingen till den amerikanska mellanvästern. Mälaröarna har bytts ut mot det lilla samhället Mercer i Ohio. Men den som tittar på serien lär dock sannolikt slås av hur trogen tv-serien är bilderna rent visuellt, flytten över Atlanten till trots.
– Jag vet inte om amerikanerna fattar hela den här grejen med det råa, “post war” Europe, som de flesta nordbor kanske gör. Men de tycker uppenbarligen att det är en exotisk look, säger Simon Stålenhag.
Det finns några blinkningar till Sverige i tv-serien också. Owe Thörnqvists “Rumba i Engelska parken” ljuder ur radioapparater och på den lokala biografen visas “Sommaren med Monika”. Elektra Kilbey, känd från svenska tvillingduon Say Lou Lou, har en roll.
– Och så finns det ju faktiskt en viss svenskkoppling till mellanvästern i verkligheten också, med många svenskättlingar, påpekar Simon Stålenhag.
Arbetet med filmatiseringen av “Tales from the loop” innebar att Simon Stålenhag och hans fru bodde i USA i perioder. Men den internationella framgången till trots har han inga planer på att ta med sig flyttlasset dit.
– Jag ska inte racka ned på Los Angeles och livet i Kalifornien, det är många som lever den drömmen. Men för mig räckte det med att resa runt där ett tag. En större dröm har alltid varit att få bo på landet på Mälaröarna och göra böcker.
Text: Filip Joelsson/TT
Fakta: Simon Stålenhag
Föddes 1984 i Sundbyberg, men växte upp på Mälaröarna utanför Stockholm. Bor i dag på Kungsholmen och Ekerö.
Började tidigt måla landskapsbilder, ofta med fågelmotiv, inspirerad av Gunnar Brusewitz och Lars Jonsson.
Under 2010-talet har han fascinerat människor världen över med sina bilder på robotar och rostiga framtidsmaskiner bland åkrar och villaområden i 1980-talets Sverige.
Hans bilder har släppts som berättelser i böckerna Ur varselklotet (2014), Flodskörden (2016), Passagen (2017) och Urtidsbilder (2019).
“Ur varselklotet” släpptes i början av april 2020 som amerikansk tv-serie med titeln “Tales from the loop” på Amazon Prime.
Diskussioner är också i gång om att göra Hollywood-film av “Passagen”, som på engelska kallas Electric state.
Ger snart ut nya boken Labyrinten.
Några böcker av Simon Stålenhag
Ur varselklotet : illustrerade sägner ur Slingans landskap 1984-1994
- Förlag: Fria Ligan
- Utgiven: 2014-09-25
"Övertygande och briljant vardaglig science fiction."~Expressen
Äntligen i tryck igen! Simon Stålenhags bilder på ett 1980-talets Sverige befolkat av fantastiska maskiner och märkliga varelser har spridit sig som en löpeld över världen. Läs mer »
Flodskörden : illustrerade sägner ur Slingans landskap 1995-1999
- Förlag: Fria Ligan
- Utgiven: 2016-09-26
Slingan är nedlagd. Livet har återgått till det normala när landskapet plötsligt översvämmas av mörkt vatten som väller ut ur den underjordiska anläggningen. Rykten sprids i klassrum och på skolgårdar, berättelser om översvämningen och hur den har fört något med sig. En sak står klar: det förflutna är inte redo att glömmas. Simon Stålenhag är tillbaka. Läs mer »
Passagen
- Förlag: Fria Ligan
- Utgiven: 2017-12-04
"Passagen är en lågmäld och otäck dystopi som verkligen biter sig fast i läsaren. Varvat med bilder och text så kommer du definitivt att få en säregen läsupplevelse." - C.R.M Nilsson
Året är 1997. En tonåring är på rymmen genom ett dystopiskt USA tillsammans med en liten gul robot. Läs mer »