Fråga: Jag gillar att läsa deckare och stötte nyligen på ett för mig okänt ord, ”påskekrim”. Det låter ju hur mysigt som helst att läsa krim på påsken, men varifrån kommer ordet och vad innebär det?
Svar: Påskekrim är en norsk företeelse. Det sägs att trenden går ända tillbaka till år 1923, då en stor reklamkampanj för deckaren Bergenstoget plyndret i natt (skriven av Nordahl Grieg och Nils Lie under pseudonymen Jonathan Jerv) publicerades i Aftenposten den 24 mars. Annonsen formulerades på så vis att många trodde att det var en riktig nyhet och tidningen blev nerringd av oroliga läsare.
I Norge är påskekrim sedan länge hårt inarbetat och många stora norska deckarförfattare lägger sina boksläpp kring påsk. Påsken är den tid på året då det säljs flest kriminalromaner i vårt grannland. Bokhandlarna slår på stort och har särskilda hyllor för påskekrim. Även i norsk radio och tv sänds det många deckare under påsken.
Påskekrim hänger ihop med norrmännens tradition att åka till sin hytte under påskledigheten. På påsklovet åker man som norrman gärna till stugan, ger sig ut på skidturer eller vandringar, och däremellan slappnar av med en god deckare. Eller flera. Eller rättare sagt, man frossar i deckare.
I Sverige har trenden inte riktigt slagit igenom, även om ordet påskekrim då och då skymtar förbi i kampanjer och media. Men frågan är om det någonsin kan bli lika stort som i Norge.