29 svenska vinnare i Gourmand Awards 2020

Edward Blom. Foto: Per Englund

Kokbokstävlingen Gourmand Awards har presenterat årets vinnare. I år syns 29 svenska pristagare på listan över världens bästa mat- och dryckesmedia.

I vanliga fall tillkännages vinnarna av Gourmand Awards i juni, men i år väljer arrangörerna att gå ut med listan redan nu, i början av april. Prisutdelningen brukar ske på plats i Kina i juni, men i år skjuts det fysiska evenemanget upp.

– Vi har valt att presentera alla vinnare denna vecka, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken, säger Edouard Cointreau, tävlingens grundare och juryordförande, i ett pressmeddelande.

Pelle Agorelius, tävlingens representant i Sverige, bekräftar att flera av de internationella evenemangen skjuts upp men säger att ingenting ställs in.

– Vi kan ha prisutdelningar trots att resultaten är kända i förväg just i år. Kanske på annan plats än först planerat. Det är en internationell tävling och det underlättar flexibiliteten som krävs nu. Självklart påverkar det tävlingen att inte kunna ha prisutdelningen första halvåret så som vi brukar, men att vi gått ut med resultaten nu är en ren succé, säger Pelle och fortsätter:

– Vi alla anpassar oss just nu snabbt till en situation där resandet i hela världen är totalt begränsat. Jag tror däremot att vi tillsammans inom kort kommer att hitta bra och spännande möjligheter att mötas och nätverka igen. De fysiska mötena inom ramarna för Gourmand Awards är viktiga, då byggs nya nätverk och det uppstår nya samarbeten och projekt. Jag tror att det kommer att kunna genomföras ett evenemang senare i år, men det är för tidigt att vara mer exakt än så just nu.

Gourmand Awards har funnits i 25 år och Sverige ligger i snitt på en sjätte plats i världen sett till placeringarna under detta kvartssekel.

– Än idag har vi världens största kokboksutgivning per capita, vilket stödjer en väldigt stark kvalitetssektor. Det är fascinerande och respektingivande, tycker jag, säger Pelle Agorelius.

Tävlingen utser vinnande mat- och dryckesmedia i en mängd kategorier. Tre vinnare presenteras i varje kategori.

– De tre främsta i varje kategori är lika respekterade, de representerar var och en lika stora prestationer. Alla är så att säga världsklass, men många av topp tre-böckerna är väldigt olika varandra trots att de har konkurrerat i samma kategori i tävlingen, säger Pelle.

År 2018 utsågs Boktugg till vinnare i kategorin book trade magazine, och även i år är vi uppmärksammade i samma kategori, denna gång på andra plats. En stor ära!

Här är alla svenska vinnare i Gourmand Awards 2020

A06 SPECIAL AWARDS – PRIVATE

Factfulness, Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Hans Rosling (Sceptre / Natur & Kultur)

A08 CELEBRITY CHEFS – EUROPE

3 – Söndagsmiddag, Ann Söderlund, Sanna Lundell (The Book Affair)

B04 BOOK TRADE MAGAZINE

2 – Boktugg

B09 FOREIGN RIGHTS SELLER

2 – Bonnier Fakta

B13 COOKBOOK PRINTERS

Estonia – Print Best – Mjödboken (Grenadine – Sweden)

Latvia – Livonia Print – Book Rädda maten! (Bonnier Fakta – Sweden)

B15 WEBSITES – PRIVATE

2 – www.champagneclub.com

B16 BESTSELLERS

1 – Hej Smak!, barnens första kokbok, Sophie Holmqvist (Titel) på 29 språk, för IKEA

B18 APP

3 – Champagne Hiking

C02 INTERNATIONAL

1 – Kokbok för grå dagar, Mathias Dahlgren (Bonnier)

C04 ITALIAN

3 – Den stora risottoresan, Patrick Botlero, Luciano Parolari, Andreas Kjäll (Wild Carnation)

C05 MEDITERRANEAN – DUN GIFFORD AWARD

2 – Jill & Marias Taverna, Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren (Tukan, Holm & Holm Books)

C06 SCANDINAVIAN

1 – Året på Gastrologik, Jacob Holmström, Anton Bjuhr (Roos & Tegner)

C22 ARCTIC

2 – AITTA, Per Huvva (Huvvas Förlag)

D01 CLIMATE AND FOOD

2 – Mat & Klimat, Märta Streijffert, Anna Gemzell, Jennie Vennberg (Umeå Kommun)

D02 HEALTH & NUTRITION

3 – Struntprat om kost & träning, Isabelle Christiansson (Grenadine)

D04 FOOD WRITING

1 – I full blom, Edward Blom (Bokförlaget Forum)

D04 NOVELS

3 – Ålevangeliet, Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag)

D05 CULINARY HISTORY

3 – Hushållning och värdskap hos Årstafrun, Ulrica Söderlind (Universus)

D07 FOOD HERITAGE

2 – Tunnbrödet, Anki Berg, Marcus Bodin (Tunnbröds Akademin)

E01 EASY RECIPES

3 – Systrarna von Sydow, Ebba, Amy & Helen von Sydow (the Book Affair)

E20 HONEY

3 – Bin och människor, Lotte Möller (Norstedts)

B02 BOOK OF THE YEAR – BEST IN ALL CATEGORIES

2 – HÄVVI, Elaine Asp (Sami Council, European Union)

W1-2 WINE PUBLISHER OF THE YEAR

3 – Grenadine

W1-5 FRENCH WINE

3 – The Wines of Provence – Tricolour, Göran Boman

W2-1 DRINKS WITH NO ALCOHOL

2 – Varma & kryddiga smoothies, Eliq Maranik (Grenadine)

W2-4 SPIRITS BOOKS

2 – Mjödboken, Peter M Eronson, Magnus Vasilis (Grenadine)

W3-3 PHOTO

1 – Vatten, om att värdera det ovärderliga, Anna Froster, foto Mattias Alexandrov Klum (Svenskt Vatten/Fri tanke)

W4-1 DRINK SPECIAL AWARDS

Ciderboken, tillverka cider hemma, Peter Eronson, Magnus Vassilis (Grenadine)


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på Analysbrevet.
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.