Det är inte bara fysisk bokhandel som kollapsat i USA – även försäljningen av ljudböcker. Förlagens problem är större än många tror, varnar Beth Meacham, förläggare på Tor Books.
Det var i helgen som Beth Meacham med titeln Executive Editor på SF- och fantasyförlaget Tor Books (som ingår i Macmillan, ett förlagshus som redan bett anställda gå ner i lön), skrev ett långt inlägg på Facebook som nu delats hela 842 gånger. Hon ville förklara att förlagens problem är betydligt mer komplexa än bara stängda bokhandlar.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
“Att sälja böcker kräver en lång och komplicerad supply chain. Ignorera det redaktionella – författare och redaktörer kan jobba på distans och digitalt. Det börjar med pappret som kräver enorma mängder lageryta som kostar pengar. Tryckerierna lagrar inte mycket, de förlitar sig på ‘just in time’-leveranser. Det mesta pappret produceras i Kina”, skriver hon och berättar att Kina de senaste tre månaderna inte levererat mycket papper.
Hon fortsätter med att förklara att det finns få tryckerier kvar i USA som trycker böcker och en av de stora stängde pga Covid-19 för en vecka sedan, vilket gjorde att förlagen fick försöka flytta sina tryckningar.
Även distributörer, både lagerarbetare och chaufförer, påverkas av coronakrisen. Och slutligen håller de flesta bokhandlar stängt utom för onlineordrar och avhämtning.
“Men de (bokhandlarna) beställer inte mycket böcker från vårt lager. Amazon beställer inte heller mycket eftersom de slutat skeppa böcker och använder sin begränsade personal till att skicka medicinsk utrustning och mat”, skriver Meacham.
Hon konstaterar att böcker som distributörer och återförsäljare beställde för flera månader sedan varken trycks, skeppas eller säljs. Därmed tjänar de inga pengar. Och därmed beställer de inga nya böcker. De betalar inte heller förlagen för böcker som levererats tidigare. Kassaflödet har stoppats.
“Och så ljudböcker … det visar sig att de flesta människor, nästan 100 procent, lyssnar på ljudböcker på väg till och från jobbet. Försäljningen av ljudböcker kollapsade för tre veckor sedan. Lyckligtvis finns det ingen fysisk supply chain där så teoretiskt kan den affären återhämta sig direkt när pendlandet återupptas”, skriver Beth Meacham och tillägger:
“Det är ingen bra tid i förlagsbranschen. Skadorna kommer att vara under lång tid. Effekterna kommer att kännas minst ett år framåt, även om vi går tillbaka till business as usual i maj, juni eller juli.”
Hemma i Sverige har signalerna från prenumerationstjänsterna hittills varit att lyssnandet snarare ökat än minskat under coronakrisen. Men det kan vara för tidigt att avgöra de verkliga effekterna för förlagen. En tydlig risk är ökade returer, avbeställda inköp och konkurser med obetalda fakturor som följd. Förlagen som ofta har ett ansträngt kassaflöde med stora utgifter innan en bok kan börja säljas.
Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!